Aktuelno Društvo Srbija

Ramazanske poruke Nasufovića i Dudića

Poruka reisu-l-uleme Islamske zajednice Srbije, Seada Nasufovića, povodom nastupajućeg mjeseca Ramazana, 22. mart 2023. godine:

Po Takvimu (vjerskom kalendaru) Rijaseta Islamske zajednice Srbije, večeras počinje mjesec Ramazan u 1444. hidžretskoj, odnosno 2023. miladskoj godini. Ramazan će trajati 29 dana; prvi dan posta je sutra, 23. marta, a Ramazanski bajram je 21. aprila 2023. godine.

Veličanstven je ovaj mjesec; jedini je po imenu spomenut u Kur’anu Časnom, jer je baš u njemu Kur’an spušten na srce Poslanika Muhammeda, alejhis-selam, a u Kur’anu je spušten lijek za srca vjernika. Radujmo se mjesecu Ramazanu, kao što su mu se radovali i oni prije nas!

Da bismo i mi primili Kur’an u svoje srce moramo biti širokih prsa i otvorenih srca, a to se najbolje može postići postom. Zato je važno i potrebno da postimo! Živjeti dan bez ikakvih tjelesnih užitaka, čineći ibadet Uzvišenom Allahu, donoseći salavat na Njegova poslanika Muhammeda, alejhis-selam, jeste dan u kojem je čovjek poput meleka.

Post svojom ljepotom otvara srce, da ono progovori, da dođe do punog izražaja. Zato vjerujemo da je pravi postač vrlo drag u susretu sa svima, da je darežljiv prema potrebitom i da je na usluzi svakome kome je pomoć potrebna. To znaju oni koji su post osjetili svim svojim bićem.

Post nije kazna, niti je teret. On je milost i olakšanje, a prije svega šansa da budemo pravi ljudi. Ukoliko, ne daj Bože, postač s lošim nijetom (odlukom) zaposti, onda će mu samo tijelo gladovati, a duša neće imati nikakve koristi. Spas da čovjek ispravno priđe postu nalazi se u znanju i uvjerenju u obećanu nagradu postaču, a najveća je nagrada da ga Allah, dželle šanuhu, i Njegov Poslanik, alejhis-selam, zavole.

Ovaj Ramazan dočekujemo tužni zbog svih stradalih u zemljotresima u Turskoj i Siriji, ali i zbog neprestanih stradanja naših komšija u Ukrajini. Čovječanstvo danas živi između ekstremnog straha i daleke nade, baš kao siromah koji izlazi iz zime bez životnih zaliha, a još nema proljeća da išta proklija, a kamoli da zrene. Tako biva kod čovjek zaboravi na Boga, pa onda Bog učini da čovjek zaboravi na samoga sebe.

Naša nada i naša želja je da s čvrstim imanom zapostimo, a da iz Ramazana izađemo od grijeha očišćeni, zajedno sa našim porodicama, prijateljima i komšijama. Molimo se Uzvišenom Allahu da svim ožalošćenim porodicama podari lijepo strpljenje i smirenost, bolesnima zdravlje, a svakom čovjeku snagu i nadu u bolje sutra.

U nadi da će nam Ramazan donijeti zdravlje duši i tijelu, Božiju milost i oprost, u svoje ime i u ime naših muftija, imama, i svih naših službenika, od srca svim pripadnicima islama u domovini i dijaspori želim sretne i berićetne mubarek dane Šehri-Ramazana.

Ramazan-šerif mubarek olsun!

 Reisu-l-uleme Islamske zajednice Srbije, Sead ef. Nasufović

Povodom nastupajućeg mjeseca Ramazana, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić uputio je ramazansku poruku koju objavljujemo u cijelosti:

Neka je hvala Allahu dž.š., Gospodaru svih svjetova. Salavat i selam donosimo na Poslanika islama Muhammeda s.a.v.s.

Draga braćo i sestre

Sa zalaskom sunca večeras nastupa mjesec Ramazan u 1444. hidžretskoj, odnosno 2023. godini. Dakle, sutra u četvrtak, 23. marta, prvi je dan ramazanskog posta. Ovo je 1442. Ramazan od kada je Uzvišeni Allah dž.š. Muhammedu a.s. objavio ove ajete:

„O vi koji vjerujete, neka znate da vam se propisuje post kao što je bio propisan i onima prije vas, da biste bili pobožni.“ (Bekare, 179)

Dragi vjernici

Božijom milošću, ovaj mubarek Ramazan trideseti je po redu od uspostave Mešihata Islamske zajednice. Pune tri decenije uzdizanja Božije riječi, utemeljenja i izgradnje institucija, odgoja i obrazovanja generacija vjernika, uz dostojanstveno, časno i ponosno prolaženje svih kušnji i poteškoća radi Allahovog zadovoljstva i dostizanja Njegove milosti.

U ovih proteklih trideset Ramazana postignuto je mnogo dobra. Islamska zajednica je od obamrle starice majke postala zvijezda vodilja muslimanskom narodu na ovom prostoru. Obnovila je i višestruko uvećala klanjačke prostore, uspostavila sistem institucija, posebno smo ponosni na naše odgojno-obrazovne ustanove od vrtića, mekteba, preko Medrese, Škole Kur’ana Časnog, Fakulteta za islamske studije do Internacionalnog univerziteta, gdje se s vrela Istine napajaju naraštaji koji slobodno i dostojanstveno, bez kompleksa i osjećaja niže vrijednosti, stupaju na scenu i već duže ozbiljne funkcije u Zajednici i društvu općenito. Ponosni smo i na naš humanitarni sektor, već sada u svijetu respektiran i pouzdan Centar za humanitarni rad Hajrat, koji čini dobro i omogućava svim vjernicima i dobrim ljudima da preko njega čine dobra i stiču velike sevabe. Također, i medijski sektor od jedinog printanog medija koji izlazi u kontinuitetu više od dvije decenije Glasa islama, preko najslušanijeg Refref radija u regionu do Televizije Sandžak. Isto tako, naš biser El-Kelimeh, koji je uspio nametnuti se za vodećeg izdavača vjerske i nacionalne literature.

Svako dobro koje smo postigli propraćeno je velikim kušnjama i tegobama. I nekako, po pravilu, Allahovom milošću, najveće kušnje dolazile su kada smo bili duhovno najjači – tako je na dunjaluku, pa i ona najteža – pokušaj puča i udar na Islamsku zajednicu 2007. godine. Nismo to zaboravili i nikada nećemo. Nečasni ljudi pomognuti lokalnim i državnim političarima pokušali su tada uzeti muslimanima jedinu instituciju koju su imali, njihovu Islamsku zajednicu. Božijom milošću, muslimani su odbranili svoje svetinje i danas, šesnaest Ramazana od tada, spremni smo isto tako da čuvamo i branimo našu Zajednicu, još odlučnije i još intenzivnije od bilo kakvih pokušaja, dolazili oni iznutra ili spolja, jer muslimani i Bošnjaci imaju samo jednu Islamsku zajednicu.

Naravno, osnova svih dostignuća su ljudi, naši vrijedni i časni pojedinci koji su vakufili sebe – svako na svoj način – za dobrobit islama, muslimana koji su, više nego bilo kome drugom, vjerovali i vjeruju svojoj Islamskoj zajednici, njenim čelnicima, a mi smo, ma koliko bilo teško i izazovno, iz njihovog povjerenja i predanosti crpili snagu da nikada ne odustajemo i da grabimo naprijed čvrsto ubijeđeni da jedino koračanjem naprijed imamo šansu da, kao mali autentično evropski muslimanski narod, možemo da opstanemo na ovoj balkanskoj vjetrometini. I hvala Allahu na tome, a hvala i našim muslimanima i muslimankama koji vole, čuvaju i unaprjeđuju svoju Islamsku zajednicu.

Duboko smo svjesni težine povjerenja koje imamo od naših vjernika, kao i trenutka u kome se nalazimo

Dragi vjernici

Želim da znate da vas Islamska zajednica neće iznevjeriti, da ćemo časno i dostojanstveno nositi naše emanete u interesu islama i muslimana, bez obzira na cijene koje kao pojedinci plaćamo ili ćemo plaćati. Ono što je građeno prethodnih trideset godina mora se očuvati, unaprijediti i dalje graditi na opću radost muslimana i svih dobrih ljudi.

Taj ambijent sa Islamske zajednice trebamo prenijeti i na ostale institucije, na svakog od nas i na onu najvažniji instituciju koju kao narod imamo, a to je porodica. Moramo čuvati naše porodice, jačati rodbinske odnose, a mubarek Ramazan je idealna prilika da se kroz njegov hurmet, atmosferu i ambijent još čvršće zbijemo, očistimo i okrenemo jedni drugima, da osvježimo u radosti sehurskih i iftarskih sofri, zajedničkih ibadeta i hairli sohbeta našu akrebu, razgalimo stare roditelje i obradujemo djecu i unuke, da svi zajedno u džematu i džematile dočekamo i najblagoslovljeniju noć, vrjedniju od 1000 mjeseci, i budemo sretnici koje će Allah očistiti svih grijeha i darovati nas iz Svoje nemjerljive dobrote onime što ne može naš ljudski razum ni pojmiti.

Učim dovu Allahu Uzvišenom da nam Ramazan protekne u miru i bereketu, da nam se srca zbliže u vjeri i ljubavi, da nam Allah ukabuli ibadete posta i usliša naše dove za zdravlje i sreću svakog pojedinca, cijelog našeg naroda i čitavog svijeta.

Svim muslimanima i muslimankama Ramazan šerif mubarek olsun.

Predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji, Glavni muftija Mevlud-ef. Dudić

Povezane vijesti

%d bloggers like this: