19 Aprila, 2024
Aktuelno Muzika Politika Srbija

Rasim Ljajić pokrenuo inicijativu da Toma Zdravković dobije spomenik u Beogradu

Predsjednik Socijaldeokratske partije Srbije (SDP) Rasim Ljajić, zajedno sa članovima Gradskog odbora SDPS Beograd, predao je Gradskoj upravi Beograda inicijativu za podizanje spomenika piscu, kompozitoru i estradnom umjetniku Tomi Zdravkoviću.

Kako je naveo današnji dan izabran je simbolično kao pomen na tridesetogodišnjicu smrti istaknutog umjetnika i prijedlog je da se spomenik postavi u Skadarskoj ulici ispred broja 26, mada, može i neka druga lokacija ukoliko Komisija tako odluči.

“Čovjek koji je svoj život slikao muzičkim notama, sa kojim su se mnogi identifikovali, pjesme koje je pravio koje su i danas popularne, sa isti ili jačim intenzititetom kao i onda kada su stvarane. Uz sve to, radi se o jednom dobrom čovjeku i mi smatramo da je on zaslužio da dobije spomenik u glavnom gradu Srbije”, rekao je Ljajić.

Ljajić je kazao da bi taj spomenik bio i simbol jedne kulture u jednoj zemlji koja je nestala upravo 1991. godine kada je Toma preminuo, a da se radi o jedinstvenoj pojavi govori i činjenica da su njegove pjesme na jednak način doživljavane od Triglava do Đevđelije.

“U svakom mjestu, u svakom gradu bivše države, slušali su ga mladi i stari, ljudi na selu i gradu. On je sve muzičke pravce na neki način povezao, kao što je povezivao ljude. Punio je kafane i dvorane, bez obzira gdje je nastupao i gdje je pevao. Zato smatramo da jedan takav umjetnik zaslužuje spomenik u glavnom gradu Srbije upravo na mjestu koje je najprikladnije, s obzirom na to da je često nastupao i gostovao u restoranima Skadarlije”, dodao je Ljajić.

Ljajić je podsjetio da je vrijeme u kojem je Toma živeo simbol bezbrižnijeg, mirnijeg vremenskog perioda i da se tada živjelo sporije bezbrižnije i solidarnije, sa više empatije i emocija među ljudima.

U Srbiji se ovih dana u bioskopima prikazuje film o Tomi Zdravkoviću “Toma”.

Rasim Ljajić je i ranije, uoči ili tokom izborne kampanje,. pokretao i učestvovao u populističkim ili sličnim  inicijativama vezanim za muzičare ili javne ličnosti, poput Jovanke Broz, Šabana Bajramovića, Sinana Sakića…

Foto: SDPS

Povezane vijesti

%d bloggers like this: