20 Aprila, 2024
Aktuelno Politika Regija Srbija

Kurti: Srbija počinje da se privikava na reciprocitet

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je povodom dogovora postignutog u Briselu da je uspostavljen reciprocitet na tablice sa Srbijom, prenosi Anadolu Agency (AA).

Kurti je na Facebooku napisao da će prema dogovoru na tablicama Republike Kosovo u Srbiji biti prekriveni državni simboli, a tako će biti i sa simbolima države Srbije na njihovim vozilima na teritoriji Kosova.

“Specijalne jedinice koje su otišle 20. septembra na Jarije i Brnjak da štite granične prijelaze i graničnu policiju od onih koji blokiraju puteve, biće uklonjene jer više nema potrebe da tamo ostanu”, kazao je Kurti.

Istakao je da će kosovska granična policija u buduće primjenjivati reciprocitet na tablice, dok će KFOR boraviti tamo oko dvije nedelje kako bi sve bilo sigurno.

“Predsjednik Srbije je prošle nedelje postavio četiri uslova za sastanak naših predstavnika u Briselu. Naravno da nisu ispunjeni i juče su obavljeni razgovori u Briselu. Sada počinje era kada Srbija počinje da se privikava na reciprocitet”, poručio je Kurti.

Specijalni posrednik EU-a za dijalog Miroslav Lajčak potvrdio je da su Kosovo i Srbija postigli dogovor o deeskalaciji situacije na sjeveru Kosova gdje su od 20. septembra lokalni Srbi držali blokirane puteve ka graničnim prijelazima Jarinju i Brnjaku zbog odluke Vlade Kosova o uvođenju reciprociteta na registarske tablice iz Srbije.

Lajčak je objavio i dokument sa tekstom dogovora koji predviđa da će se u subotu, 2. oktobra, Specijalne jedinice Kosovske policije ukloniti sa graničnih prelaza Jarinje i Brnjak, dok će istovremeno biti uklonjene i barikade.

U ponedjeljak, 4. oktobra, počeće primjena “Stiker režima” koji je dogovoren u okviru dijaloga posredstvom EU-a, kao trenutna mjera dok se ne dogovori trajno rješenje. Takođe je dogovoreno da se formira Radna grupa koju će činiti predstavnici Prištine, Beograda i EU-a, “koja će raditi na pronalaženju trajnog rješenja za registarske tablice i koje će biti zasnovano na evropskim standardima. Prvi sastanak Radne grupe će biti održan 21. oktobra u Briselu”.

Radna grupa će za šest mjeseci od prvog sastanka predstavi trajno rješenje na sastanku sa najvišem političkom nivou u Briselu, između Kosova i Srbije.

Pitanje tablica je podiglo tenzije između Kosova i Srbije. Srbija je tokom vikenda izvela i vojne manevre u blizini granice sa Kosovom, a i vojni avioni su preletali graničnu zonu. Međunarodna zajednica je pozvala na spuštanje tenzija i postizanje dogovora.

Foto: https://www.facebook.com/albini2017

Povezane vijesti

%d bloggers like this: