Aktuelno Društvo Politika Regija

Raspisani izbori na Kosovu

Vršiteljka dužnosti predsednice Kosova Vjosa Osmani raspustila je sedmi saziv Skupštine Kosova i raspisala prijevremene parlamentarne izbore za 14. februar, prenosi Anadolu Agency (AA).

Iz Predsedništva Kosova je saopšteno da je na osnovu ustavnih odgovornosti i odluke Ustavnog suda Kosova, a nakon konsultacija sa parlamentarnim partijama, Osmani donijela odluku o raspisivanju prijevremenih parlamentarnih izbora za 14. februar 2021. godine.

Dodaje se da je ovom odlukom Centralnoj izbornoj komisiji naloženo da preduzme sve neophodne radnje za organizaciju i održavanje izbora za Skupštinu Republike Kosovo.

V. d. predsjednice je, takođe, izdala ukaz o raspuštanju sedmog zakonodavnog tijela Skupštine Republike Kosovo.

Odluka dolazi nakon što je Ustavni sud Kosova danas objavio kompletnu odluku kojom je izbor Vlade Kosova na čelu sa premijerom Avdullahom Hotijem proglašen neustavnim i naloženo da se ide na prijevremene izbore.

Osmani je imala rok da raspiše izbore za 40 dana od dana raspuštanja.

Ustavni sud je na zahtev Pokreta Samoopredeljenje razmatrao ustavnost glasa poslanika Etema Arifija iz Aškalijske partije I njegov glas je proglašen nevažećim zato što je bio pravosnažno osuđen na godinu dana i tri meseci zatvora zbog korupcije.

izvor/foto:AA agencija

Povezane vijesti

%d bloggers like this: