26 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Politika Srbija

Zbog članstva u EU Vlada Srbije predlaže promjenu Ustava u djelu koji se odnosi na sudove i javna tužilaštva

Vlada Srbije usvojila je na jučetašnjoj sjednici prijedlog za promjenu Ustava Republike Srbije u dijelu koji se odnosi na sudove i javna tužilaštva.

Prijedlog se odnosi na promjene odredbe člana 4 Ustava i odredbe koje se odnose na sudove i javna tužilaštva (članovi 142–165). Shodno tome, menjaju se i odredbe člana 99 – nadležnost Narodne skupštine, člana 105 – način odlučivanja u Narodnoj skupštini i člana 172 –izbor i imenovanje sudija Ustavnog suda, saopštila je Vlada.

Kako se navodi, tom inicijativom Vlada i Ministarstvo pravde potvrdili su čvrstu opredjeljenost u sprovođenju reformskih procesa i ispunjavanju aktivnosti iz revidiranog Akcionog plana za Poglavlje 23.

Promena Ustava u dijelu pravosuđa neophodan je korak u daljem osnaživanju vladavine prava i daljem usklađivanju sa evropskim pravnim tekovinama i standardima, navela je Vlada.

Pored toga, osnovni okvir za izradu Akcionog plana predstavljaju Okvirna konvencija za zaštitu nacionalnih manjina Saveta Evrope, Evropska povelja o regionalnim i manjinskim jezicima, kao i Izvještaj Ekspertske misije Evropske komisije za nacionalne manjine.

Poglavlja 23 je najzahtjevnije u pregovorima Srbije sa EU, koje se odnosi na vladavinu prava i ljudska prava, a koje u slučaju Srbije predstavlja blokirajuće poglavlje. To znači da ukoliko nema napretka u ovim oblastima, Srbija ne može napredovati u procesu evropskih integracija i otvarati nova poglavlja.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: