Aktuelno Društvo Globus Turska

Razorni zemljotres pogodio Tursku i Siriju, poginulo više stotina ljudi

U razornom zemljtresu koji je jutros pogodio jugoistok Turske i sjever Sirije stradalo je više stotina ljudi, na hiljade je povrijeđeno i ostalo bez doma.

Najmanje 284 osobe su poginule, a 2.323 su povrijeđene u deset turskih provincija od snažnog zemljotresa koji je u ponedjeljak ujutro pogodio južne dijelove Turkiye, rekao je turski potpredsjednik Fuat Oktay, javlja Anadolija.

Scena rušenja zgrade u Gaziantepu

U zemljotresu je srušeno ukupno 1.710 zgrada, rekao je Oktay na konferenciji za novinare.

Epicentar zemljotresa registriran je u okrugu Pazarcik u turskom Kahramanmarasu, a potom je uslijedilo 50 naknadnih podrhtavanja tla od kojih je najjače iznosilo 6,6 stepeni po Richteru.

Provincije Gaziantep, Sanliurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay i Kilis su također teško pogođene potresom.

Veliki broj ljudi traži pomo’ preko objava na društvenim mrežama

“Predsjednik Recep Tayyip Erdogan prati i upravlja dešavanjima od trenutka zemljotresa”, rekao je Oktay.

Dodao je da je aerodrom Hatay trenutno zatvoren za letove, rekavši da su također zatvorili Kahramanmaras i Gaziantep za civilne letove.

Erdogan je na Twitteru izrazio saučešće građanima pogođenim zemljotresom te dodao da su angažovane Uprava za vanredne situacije Turkiye (AFAD) i druge državne institucije i agencije.

Napomenuo je da su spasilačke ekipe odmah upućene u područja pogođena zemljotresom.

Sve nadležne službe Republike Turkiye angažirane su na akcijama potrage i spašavanja, a u područja pogođena potresom stižu relevantne ekipe iz svih dijelova Turkiye. Posredstvom Ministarstva vanjskih poslova Turkiye je zatražila međunarodnu pomoć u području potrage i spašavanja.

Najmanje 427 osoba je poginulo, a stotine su povrijeđene od posljedica razornog zemljotresa jačine 7,4 stepena po Richteru koji je rano jutros pogodio južne regije Turkiye i sjeverne pogranične regije Sirije, javlja Anadolija.

Epicentar zemljotresa registriran je u okrugu Pazarcik u turskom Kahramanmarasu, a potom su uslijedila 42 naknadna podrhtavanja tla od kojih je najjače iznosilo 6,6 stepeni po Richteru. Potres se osjetio i u susjednoj Siriji, posebno u gradovima Idlibu, Halepu, Hami, Latakiji i Raqqai u kojima su srušene brojne zgrade.

Desetine zgrada srušene su u potresu i u sjevernim dijelovima Sirije koji su pod kontrolom opozicije.

Epicentar zemljotresa registriran je u okrugu Pazarcik u turskom Kahramanmarasu, a potom je uslijedilo 50 naknadnih podrhtavanja tla od kojih je najjače iznosilo 6,6 stepeni po Richteru.

Posredstvom Ministarstva vanjskih poslova Turkiye je zatražila međunarodnu pomoć u području potrage i spašavanja.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: