19 Aprila, 2024
Aktuelno Bosna i Hercegovina Politika

Turković u Kongresu SAD govorila o ideji ukidanju entiteta

Aktuelna ministrica vanjskih poslova Bosbe i Hercegovine Bisera Turković je izjavila da Stranka demokratske akcije (SDA) kojoj ona pripada, ali i ona sama od početka smatraju da bi BiH bila najfunkcionalnija sa tri nivoa vlasti – državnim, regionalnim i lokalnim te da je to viđenje budućeg uređenja naše države uvijek izazivalo polemike u javnosti.

Ona je ovaj stav iznijela nakon brojnih reakcija političara iz Republike Srpske na posljednje izjave u kojima je govorila i o ukidanju bh. entiteta.

“S obzirom na to da su ovi politički stavovi poznati i uvijek dostupni javnosti, ne vidim razlog za burne reakcije kojima se bespotrebno podižu tenzije. Također, imajući u vidu različite zahtjeve i reakcije mnogobrojnih političkih predstavnika nakon mog gostovanja, od kojih se velika većina vjerovatno nije ni udostojila da pogleda kompletan intervju, želim da naglasim da iskrivljavanje i zloupotreba mojih izjava, s ciljem skretanja pažnje s važnih procesa koji se dešavaju i koji slijede, nikome neće donijeti ništa dobro na ovim prostorima”, kazala je Turković, objavio je portal senzor.ba.

Dalje dodaje da je jasno da su posljednja dešavanja u UN-u, pred Komitetom za vanjske poslove Zastupničkog doma Kongresa SAD-a i EU, ali i drugi najavljeni procesi, unijeli nervozu kočničarima napretka BiH, ali je naglasila da je nedopustiva zloupotreba i konstruisanje njenih izjava uz navode da je vrijeđala jedan narod.

“Međutim, složit ću se s mnogim reakcijama i zahtjevima da je potrebno izbjegavati zapaljivu retoriku te da je potrebno da uvažavamo jedni druge i poštujemo Dejtonski mirovni sporazum. Za početak, predlažem da se prekine negirati genocid nad Bošnjacima, da se poštuju sudske presude, da se prestanu veličati ratni zločinci, da se oduzmu odlikovanja ratnim zločincima, da se konstantno ne vrijeđa jedan narod svodeći ga na vjersku skupinu, da se ne vrijeđaju vjerski službenici…”, naglasila je.

Istakla je i to da je važno da prestane sistemska diskriminacija u bh. entitetu RS, da se ispoštuje presuda Ustavnog suda BiH i bošnjačkoj djeci omogući izučavanje bosanskog jezika.

“Da se iz udžbenika ukloni ratni zločinac Ratko Mladić, da se poštuje član 97. Ustava entiteta RS i da se omogući zapošljavanje u javnom sektoru po popisu iz 1991. godine, da se ukloni ilegalno sagrađena crkva u dvorištu Fate Orlović u Konjević Polju, da se rasvijetle ubistva 13 povratnika u entitetu RS… Početak rješavanja ovih problema istinski bi potvrdio da poštujemo zakone, Ustav, Dejtonski sporazum, te da više uvažavamo i poštujemo jedni druge”, navela je.

S obzirom na to da su nakon izjave o ukidanju entiteta mnogi političari iz RS-a tražili ostavku i izvinjenje Turković, ona je naglasila da o tim pojedincima koji drže moralne lekcije ne bi puno govorila.

“Podsjetit ću da su neki od njih, prema izjavama svjedoka, umiješani u premještanje masovnih grobnica nakon genocida u Srebrenici i u ratna dešavanja u Kotor Varoši i Banjoj Luci, dok su neki, mimo cijelog civiliziranog svijeta, odbili da se 11. juli proglasi Danom žalosti u Bosni i Hercegovini”, zaključila je na kraju Turković.

Podsjećamo, Turković je u gostovanju govorila o Kongresu SAD-a na kojem se govorilo i o BiH, o Zakonu o kršenju ljudskih prava koji je usvojila EU i promjenama koje bi međunarodna politika mogla donijeti u BiH. Tim povodom je govorila o ideji ukidanja, kantona, entiteta i Distrikta, odnosno promjeni Ustava.

Ta izjava o ukidanju bh. entiteta izazvala je oštre reakcije političara iz RS-a koji su pozvali na njenu ostavku i izvinjenje.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik je također najavio da će zakazati sastanak sa zvaničnicima RS-a, na kojem će razgovarati o posljednjim istupima ministrice Turković.

Tom prilikom je rekao da je ova izjava kulminacija jednog nemogućeg statusa u BiH i da svi koji se zalažu za BiH nude da nestanu RS i Srbi, da se pokore Hrvati, kako bi se muslimani i “mudžahedini” ovdje širili.

Prema njegovim riječima, u političkom Sarajevu, u krugu čiji je Turković dio, misle da su Srbija i Srbi najbolji kada su slabi.

 

 

Izvor: senzor.ba

Povezane vijesti

%d bloggers like this: