25 Aprila, 2024
Društvo Kolumna Novi Pazar

Reagiranje: Kome smeta kvalitetna novopazarska Gimnazija?

Reakciju NN roditelja, na aktuelna dešavanja u novopazarskoj Gimnaziji,  jer, kako navodi tako je najlakše, čime bi dao skromni doprinos rješavanju nekih nedoumica.

Kao roditelj troje djece koji razmišlja o njihovoj budućnosti i o tome da kada završe studije nađu posao u svojem gradu, sve više razmišljam o apsurdu koji nam se dešava.

Dvije ćerke su mi završile Gimnaziju u NovomPazaru. Jedna se školovala u vrijeme sunovrata te škole, u periodu kada je direktoru te škole koji je bio pred penzijom bilo svejedno ima li ih u učionici 5 ili 25 i da li se uopšte nastava održava. U neuslovnoj zgradi škole gdje mnogima nije smetalo što nema vrata na toaletima, što se u istim tim toaletima puši, što ženska djeca uzimaju taksi da dođu kući zbog fizioloških potreba, što u učionicama nema stolica i klupa, niko se od zaposlenih nije preterano brinuo niti bilo šta po tom pitanju reagovao. Važno je da su plate profesorima bile na vrijeme.

To što popodne nije bilo nastave, što su se pojedini profesori (svima nama poznati) dogovarali sa djecom da bježe sa časova, kako bi oni mogli da odu ranije kući, nije smetalo ama baš nikom, pa ni mnogim roditeljima. To što sam ja od svoje plate svojoj djeci plaćao privatne časove kako bi nadoknadila propušteno, bio je samo moj problem.

Palila se zbornica, prikrivali tragovi nerada, bilo je p…….., bilo je podmetanja e………. n….., l…….. nastavnice likovnog, suspenzija i svega ali je bilo važno da se sve to stavi pod tepih, jer, Bože moj, sve su to činila nečija djeca…

Vremenom se stvari popraviše, primjetno, u korist svih nas. Bolji uslovi, rezultati, djeca se polako i sigurno uvedoše u učionice, škola poče da liči na onu nekadašnju Gimnaziju.

Redovna nastava, novi smjerovi, renoviranja, takmičenja, projekti, razmjene. I onda …

Vraćamo točak unazad. Kome to ide u prilog? Opet se ponavljaju iste stvari. Posljednja dva mjeseca, djeca su nam opet više na ulicii u kafićima nego u školi. Ali, hajd reaguj majstore…

A još ako reaguješ javno, imenom i prezimenom. E tada si neprijatelji sebi i drugima.
Možda djeci i odgovara takvo rasulo ali nama roditeljima sigurno ne.

Ponovo se liberalizuje sistem. Opet isti nastavnici ne rade, ne dolaze, a plaćeni su da nam nauče djecu.
Ja ću opet zavući ruku u džep i platiti privatne časove svojoj ćerki… I opet u krug. Da li je tako suđeno?
Svi ćute, svima lijepo. Ocjene se daju, a znanja slabo. Zašto niko ne objavi rezultate sa završnog ispita, rezultate sa “Pisa testiranja”?

Bitno je da se najave smjene, konkursi, da se ima šta pisat i pričat. Zašto ove godine nema 20 učenikaza IT odjeljenje? Hoće li se formirati?Kako da motivišemo djecu ako od ”glave riba smrdi”?

Ko se to igra našim školstvom? Zašto se sklanjaju sposobni a postavljaju podobni. Dokle tako?

Kako to da pojedini portali prije znaju buduća dešavanja u školi nego mi, roditelji koji smo u Savjetu roditelja ? Ili smo mi tu samo formalno? A možda i ja ovo bespotrebno i pišem, kad se ne mogu predstaviti imenom i prezimenom? A zašto bih se i predstavljao. Da me lažni profili na vašoj stranici stigmatizuju, vrijeđaju i čeprkaju po porodičnom životu, kao što uradiše svim onim ljudima koji u vašim prethodnim tekstovima pružiše podršku odlazećem direktoru. Pružamo je i mi mnogi ali ne tako glasno, ne iza telefona ili kompjutera .

Kako smo god zajedno radili u raznim akcijama vezanim za školu i bili svjedoci svakodnevnog napretka, tako ćemo i nastaviti da tražimo pravdu, istinu i kvalitet koji mi, roditelji imamo pravo da dobijemo za svoju djecu.

A treće dijete, takođe upisujem u Gimnaziju, u nadi da će neko otvoriti oči i reći dosta neradnicima koji pokušavaju preuzeti “kormilo broda koji je bio uhvatio dobar kurs”. Jer bolje nema.

Zabrinuti roditelj

Povezane vijesti

%d bloggers like this: