3 Decembra, 2023
Aktuelno Berane Društvo Prijepolje Rožaje Sandžak Sjenica Tutin Zanimljivosti Život

U okviru “Hu-hu” projekta na Pešteru održan treći trening za wildlife vodiče

U Sjenici je prošle sedmice održan trodnevni treningu okviru Programa obuke za wildlife vodiče, a koji je počeo obilaskom Pešterskog jezera na području Karajukića bunara i hranilišta za ptice Pešter.

Više od 25 učesnika imalo je priliku da zajedno sa trenerom Markom Šćibanom iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije počne sa upoznavanjem biodiverziteta ptica Peštersko-sjeničke visoravni i prekograničnog regiona Srbije i Crne Gore.

Obuka je trajala 3 dana sa terenskim radom na području kanjona rijeke Vape i sela Đerekare, kako bi se budući wildlif vodiči infomisali o biodiverzitetu ptica i potencijalu koji one imaju za razvoj eko turizma u ovom prekograničnom region.

“Obuka se realizuje u okviru ‘Hu-hu projekta – tragovima sova i ostalih divljih vrsta’ koji za cilj ima podsticanje razvoja turizma zasnovanog na prirodnom nasljeđu divljih biljnih i životinjskih vrsta u prekograničnoj oblasti između Srbije i Crne Gore”, saopštili su iz Regionalne turističke organizacije Sandžaka (RTOS).

Projekat se implementira uz finansijsku podršku EU u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Srbija-Crna Gora 2014-2020, i uz kofinansiranje Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija Crne Gore.

Zajednički ga sprovode Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore, NVO Sjeverna zemlja iz Berana, Regionalna turistička organizacija Sandžaka, Udruženje građana Jadovnik iz Prijepolja, Opština Sjenica i Turisticka Organizacija Sjenica, Hoo Trails Experience i Opština Tutin – Oficijalna stranica.

Zanimljivo je da od deset vrsta sova (kukuvija, ćuk, buljina, dugorepa sova, šumska sova, mala sova, kukumavka, gaćasta kukumavka, (h)utina i ritska sova) većina se sreće i na području regıje Sand,akö Pešterske visorvani i okolnog planınskog područja .

Povezane vijesti

%d bloggers like this: