27 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Sandžak Srbija

Reakcija na Vučićevu izjavu “pite muftije, mantije muftije”: Svi muslimani očekivali izvinjenje (VIDEO)

Zamjenik muftije sandžačkog Muhamed ef. Demirović je, reagirajući na nedavni izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića “pite muftije, mantije muftije”, rekao da su one uvrijedile svakog pripadnika islama.

“To su riječi na koje su, zasigurno, svi muslimani očekivali izvinjenje ili pojašnjenje, do kojeg, nažalost, nije došlo i koje nismo čuli”, naveo je Demirović u intervjuu koji je objavio Mešihat Islamske zajednice Sandžaka.

On je ocjenio da je status muslimana u Srbiji izuzetno otežan i da ima brojne poteškoće.

“Činjenica da postoji nedifinisan status islamske zajednice. Ne postoji islamska zajednica priznata od strane Republike Srbije. Samim tim da imamo blokiran proces restitucije vakufske imovine, povratka vakufske imovine islamskoj zajednici. Činjenica da svake godine imamo sporenja oko vjeronauke i vjeroučitelja. Čiji spisak prolazi i čiji spisak ne prolazi i tako dalje. Opterećenost ovih prostora devedesetim, kako etničkim tako i vjerskim, koje se konstantno podgrijavaju, je dovoljno problema muslimanima, a i svim građanima Republike Srbije”, naveo je Demirović.

Smatra da se treba biti mnogo pažljivi u svojim izjavama, “posebno čelnici ove države u kojoj živimo, radimo i djelujemo”.

“Država zasigurno ima mehanizme da ove poteškoće otkloni, za funkcionisanje i rad, ne samo muslimanse zajednice, nego i svih ostalih vjerskih i etničkih zajednica, olakša i omogući na jedan mnogo zdraviji i bolji način, a samom tim osnaži i ojača njihovu saradnju sa državnim institucijama. Isto tako ona ima svoje mehanizme da taj proces oteža”

On je uputio apel čelnicima države da, kako je naglasio, mehanizme koji su im na raspolaganju iskoriste i upotrebe na pozitivan način jer će se dobrobiti toga na vratiti Republici Srbiji.

“Ovaj događaj je nešto što bi trebalo motivisati svakog od nas ponaosob, posebno pripadnike jedne druge, treće islamske zajednice, o našim odgovornostima prema emanetima koje smo preuzeli. O našoj odgovornosti za našu međusobnu komunikaciju, za naše međusobno ophođenje. Ovo bi nas motivialo da se preispiamo da li je moguće da mi jedne druge blatimo, ponižavamo i da očekujemo da će naš autoritet i kredibilitet rasti i da nećemo biti ponižavani i posramljeni”, naglasio je predstavnik Islamske zajednice Sandžaka Muhamed ef. Demirović.

Vjernike je pozvao da preispitaju koja je to adresa na kojoj treba da traže svoje dostojanstvo.

“Kakva je naša odgovonost kao vjernika i predvodnika islamske zajednice ako mi svojim postupcima i ponašanjem pokazujemo vjernicima da se trebaju vezivat za nekog drugog mimo Allaha i očekivati od nekog drugog mimo Allaha. Ovaj događaj treba da bude dovoljan da svako od nas shvati da svoj autoritet i kredibilitet trebamo tražiti u svojem zajedništvu. Naša snaga je u našem jedinstvu i u našoj istinskoj vezi službovanju Stvoritelju svih svjetova, Milostivom i Samilosnom”, poručio je Demirović.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: