29 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Sandžak

Građani javljaju: Učenicima prijeti zaraza, roditelji zbog prijetnji odustali da se žale

Zbog obavljanja nastave van školskog objekta i u iznajmljenin i nenamjenskim prostorijama, u ime roditelja O.Š. “Desanka Maksimović” u Novom Pazaru, redakciji SNEWS-a je od strane građana upućen poziv da izvještava o ovoj temi.

Ističući da roditelji “ne smiju javno nikom da se obrate” u pozivu se podsjeća da se izvode neki radovi na školi i da to traje skoro godinu dana.

“Nastava do kolovoza”: Jedna od iznajmljenih prostorija u kojoj djeca treba da stiču znanja

Predočava se da su djeca smještena na pet lokacija udaljenosti prečnika oko dva kilometra.

“Moje dijete je smješteno u prostoriji bez prozora, a tu su ujedno i još dva odjeljenja, ali imaju malo bolje uslove. Prijeti zaraza da djeca dobiju neku bolest, jer u tri učionice je smješteno preko pedeset đaka istovremeno, a samo ima jedan toalet, odnosno jedna wc šolja, i tako po cijeli dan su po tri odjeljenja. Učionice niko ne čisti. Nema trotoara, nema ništa, a još za vrijeme časa učiteljice možete vidjeti kako su ostavile djecu i sjede u obližnjoj kafečajnici”, piše u mailu građana koji su željeli da ostanu anonimni.

Dodaju da im je učiteljica njihovo djeca rekla da je ovakve uslove odobrilo Ministarstvo.

“Molimo vas da kao nezavistan novinar danas izađete na teren i vidite o čemu se radi. Bilo bi dobro, ako možete, da kontaktirate i Ministarstvo. Neki roditelji kažu da su pokusali da se žale ali da su odustali jer su velike prijetnje. Ako želite jos neku informaciju poslaću vam, a najbolje bi bilo da sami snimite, učionice se nalaze kod zubara Komserovića. Možete pitati i zaposlene o čemu se radi i oni su ogorčeni. Nača učiteljica kaže da je prisiljena da radi u takvim uslovima”, stoji u tom pismu.

Na društvenim mrežama su učestali navodi da zbog kašnjenja na rekonstrukciji njihovih učionica, učenici O.Š. “Desanka Maksimović” u Novom Pazaru su prinuđeni da obavljaju nastavu u obližnjim neuređenim, nehumanim i nenamjeskim uslovima.

Navodi se da su, zbog toga što nisu privedeni namjeni,uslovi u tim prostorijama loši jer nema dovoljno vazduha, grijejanja i toaleta, te da se očekuje da će ovo trajati do marta 2024. godine.

Na sajtu škole nije bilo informacija u vezi ove teme, a na poziv urednika SNEWS-a iz Školske uprave Novi Pazar nadležni se nisu javili na telefonski poziv kako bi pojasnili siuaciju sa organizacijom i uslovima izvođenja nastave za đake ove škole.

Rekonstrukcija objekta O.Š. “Desanka Maksimović”, počela je u novembru 2022. godine i, kako je tada najavljeno, trajaće 15 mjeseci.

Građevinski radovi obuhvataju i izgrradnju nove fiskulturne sale, vrijednost projekta je oko pet miliona eura, a radove će izvoditi konzorcijum kompanija, na čelu sa novosadskom firmom “GAT”, kao novosadska firme “Tehno inženjering” i “Enterijer Moša Srb”, tbeogradski “Securiton” i novopazarski “Ikan 2013”.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: