24 Aprila, 2024
Kuhinja Zanimljivosti Život

Riba i njen značaj u ishrani – jedi ribu budi zdrav!

Po svojim osobinama i bogatstvom vitamina riblje meso spada u grupu najkvalitetnijih namirnica. Ono sadrži više proteina nego masti, a njeni proteini su veće bioliške vrijednosti nego bilo koji drugi. U toku varenja u organizmu se resorbuju čak 95 posto u odnosu na ostale proteine.

Riblje meso bogato je esencijalnim aminokiselinama i sadrži 6,5 posto melionina. Prosječna energetska vrijednost ribe je 101.3 procenta u 100 grama mesa . Riba ima manji sadržaj masti od ostalog mesa, a bogata je omega 3 polinezasićenim masnim kiselinama koje imaju veliki značaj u razvoju djece.

U prosjeku riba ima dovoljne količine vitamina A, C, E, vitamina B12 a posebno treba naglasiti i vitamin D koji je preko potreban kako za kosti tako i za kožu kod čovjeka.

Konzumiranjem ribe smanjujemo rizik od kardiovaskularnih bolesti, kansera i mentalnih bolesti.U predjelima zemlje gdje narod koristi ribu redovno i gdje je riba glavni faktor ishrane gotovo i da ne oboljevaju od bolesti srca i krvnih sudova, otporniji su, izdržljiviji i ljepse su građe.

Kako god voda ugasi zeđ, tako i riba nadoknadi dovoljne količine vitamina i proteina potrebnih za naš organizam.

Izvor i Foto: https://www.aysetolga.com/yenilebilecek-en-iyi-12-balik-turu

Povezane vijesti

%d bloggers like this: