25 Aprila, 2024
Aktuelno Crna Gora Društvo

Rifat ef. Fejzić reizabran za Reisa Islamske zajednice u Crnoj Gori

Rifat ef. Fejzić reizabran je za Reisa Islamske zajednice u Crnoj Gori na Izbornoj skupštini Posebnog izbornog tijela za izbor Reisa održanoj danas u Podgorici.

“Kao kandidat dvanaest medžlisa i jedini kandidat za Reisa, Rifat ef. Fejzić tajnim glasanjem dobio je 45 glasova od 47 prisutnih članova izbornog tijela koje čine članovi Sabora, Mešihata i Islamskog vijeća Islamske zajednice u Crnoj Gori”, objavljeno je na sajtu Islamske zajednice u Crnoj Gori.

Nakon izbora za novi šestogodišnji mandat reis Fejzić poručio je da će nastaviti sa unapređenjem vjerske infrastrukture i podmlađivanjem kadrovskog potencijala. Naglasio je zadovoljstvo učešćem žena u izbornom procesu.


Uoči početka zasijedanja prisutni su proučili Fatihu za duše predsjednika Medžlisa Bijelo Polje Harisa Kurćehajića, bivšeg muftiju Islamske zajednice u Srbiji Muamera Zukorlića i bivšeg muftiju Islamske zajednice Kosova dr Redžepa Boje.

– Najmlađi reis 

Rifat ef. Fejzić je rođen 30. 12. 1974. godine u Rožajama. Osnovnu školi završio je u rodnom gradu. Po završetku osnovne škole pohađao je ”Gazi Husrev-begovu” medresu u Sarajevu, a potom nastavio školovanje u Novom Pazaru i Turskoj.

Nakon završene medrese u Izmiru, u istom gradu se upisuje na Islamski fakultet Univerziteta “Dokuz Eylul”, na kojem je diplomirao 1999. godine. Po završetku studija stavlja se na raspolaganje Mešihatu Islamske zajednice, tačnije Odboru Islamske zajednice u Rožajama.

Prije izbora za reisa Islamske zajednice bio je Sekretar Odbora, glavni imam,predsjednik Glavnog odbora Udruženja Ilmije…

Na izborima održanim 2003. godine, između više kandidata, izabran je za reisa Islamske zajednice u Republici Crnoj Gori.

Sabor Islamske zajednice u Crnoj Gori 5.aprila 2007. godine donio je odluku o izmjenama i dopunama Ustava Islamske zajednice Crne Gore, kroz četiri amandmana, od kojih se jedan odnosi na dužinu trajanja mandata Reisa, što je upodobljeno Ustavima islamskih zajednica iz okruženja – da mandat traje šest, umjesto četiri godine. I time je sadašnjem reisu Rifatu ef.Fejziću produžen mandat za dvije godine.

Na izborima održanim 2009. godine ponovo je izabrana za reisa Islamske zajednice u Crnoj Gori, u narednom šestogodišnjem mandatu.

Najmlađi je reis Islamske zajednice u zemljama bivše Jugoslavije.

Oženjen je Izetom (rođ. Plojović) Fejzić i otac tri sina.

Izvor i foto: Islamska zajednica u Crnoj Gori

Povezane vijesti

%d bloggers like this: