23 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar

Novi Pazar, Tutin i Raška prave regionalnu deponiju, gasi se postojeća na Golom brdu

Skupština Grada Novog Pazara usvojila je danas na redovnoj 3. sjednici Prijedlog Odluke o uspostavljanju međuopštinske saradnje u oblasti upravljanja otpadom grada Novog Pazara, opštine Raška i opštine Tutin.

Za ovu odluku su glasali odbornici vladajuće većine (SDP-SNS) i opozicije (SPP, SDA Sandžaka).

Usvojenim prijedlogom je pokrenuta inijativa za izgradnju nove reionalne deponije komunalnog otpada i zatvaranje postojeće na Golom brdu.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac je obrazlažući ovaj prijedlog je istakao da se rješava višedecenijski problem odlaganja čvrstog komunalnog otpada, podsjetivši da je deponija na Golom brdu nesanitarna i udaljena preko 24 kilometra, nalazi ne na nadmorskoj visini od preko 1000 metara i odlaganje smeća na toj lokaciji iziskuje ogroman trošak preduzeća i samih građana, koji plaćaju usluge.

“Grad je često subvencionisao troškove, što je dugoročno veliki problem. Nova deponija je znatno ekonomičnije rješenje. Posao će obavljati isti broj ljud, deponija će biti savremena, a ne treba podsjećati da uz podršku resornog ministarstva slijedi gašenje postojeće deponije koja u ekološkom smislu nikada nije bila prihvatljivo rješenje. Rješavamo višedecenijski problem čiji nam je ishod povoljan po građane izgledao mnogo daleko”, rekao je gradonačelnik Biševac.

Savremena regionalna deponija treba da bude izgrađena u selu Milatković na teritoriji opštine Raška i biće udaljena 10 kilometara od Novog Pazara,.

O osnivanju zajedničke regionalne deponije trebalo bi da se izjasne odbornici lokalnog parlamenta Tutna, u srijedu 25. maja.

Odbornici gradske Skupštine Novog Pazara su nadanašnjoj sjendici usvojili i Prijedlog Odluke o davanju saglasnosti za potpisivanje Ugovora i pokretanje postupka o osnivanju regionalnog privrednog društva kao društva kapitala.

 

Foto: Behar TV

Povezane vijesti

%d bloggers like this: