25 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Globus Srbija Turska

Sa 8. konferencije islamskih zajednica zemalja Balkana: Svi se moramo čvrsto držati Allahovog užeta

U organizaciji Diyaneta-Uprave za vjerske poslove Republike Turske 1. i 2. oktobra je, u Edirneu (Jedrenama), održana konferenciji predsjednika islamskih zajednica balkanskih zemalja. Na skupu su učestvovali i predstavnici Islamske zajednice Srbije (IZS).

Na dvodnevnom skupu pod nazivom “Osmi konsultativni sastanak predsjednika islamskih zajednica balkanskih zemalja,”, održanom prije dva dana, Islamsku zajednicu Srbije su predstavljali reisu-l-ulema Sead ef. Nasufović, sandžački muftija Senad ef. Halitović, vojni muftija Mustafa ef. Jusufspahić i šef kabineta reis-ul-uleme Nihad ef. Dervišević.

“Na konferenciji su donešeni jako bitni zaključci o vrijednosti očuvanja i izgradnji džamija kao i njihovom funkcionisanju. Takođe, jedan dio konferencije bio je posvećen promovisanju mladih hafiza iz Muftisjtva Edirnea, u poznatoj dzamiji Selimiji, a zatim je džumu namaz i hutbu predvodio predsjednik Dijaneta dr Ali Erbaš.Predstavnici islamskih zajednica svih zemalja Balkana učestvovali su na radnom sastanku na kome su donešeni bitni zaključci za muslimane i islamske zajednice svih zemalja”, rečeno je za SNews iz Mešihata IZ-e Sandžaka.

Velikodostojnici islamskih zajednica jedanaest balkanskih zemalja učestvovali su i na manifestaciji “Nedjelja džamija i vjerskih službenika” koja se svake godine, od 1. do 7. oktobra, održava u organizaciji turskog Diyaneta.

– Poziv na jedinstvo i solidarnost svih muslimana svijeta

Predsjednik Dijaneta dr Ali Erbaš je u svom obraćanu na sastanku rekao je da su održali konsultacije o tome kako pružiti kvalitetnije vjerske usluge i vjersko obrazovanje.

“Održavamo osmi konsultativni sastanak predstavnika islamskih zajednica balkanskih zemalja, koji smo započeli 2007. godine. Želio bih da izrazim zadovoljstvo što sam domaćin ovog sastanka i što sam zajedno sa vama. Zajednički i najvažniji cilj je služenje islamskoj vjeri. U tom smislu, svi se moramo čvrsto držati Allahovog užeta i nastojati jedinstvu i solidarnosti kako bi islam mogao procvjetati u svakom dijelu svijeta. ” rekao je Erbaš, objavljeno je na zvaničnoj internet stranici Diyaneta.

Podvlačeći da pripadnici i predstavnici islamske zajednice treba da budu svjesni odgovornosti koju snose, Erbaš je nastavio:

“Ako neko u islamskom svijetu i dalje slijedi neke lažne percepcije vjere, mi smo vjerske vođe koji su za to odgovorni. U ovom trenutku imamo veliku odgovornost. Moramo da sprovodimo sve svoje aktivnosti sa osjećanjem odgovornosti. Posebno smo u posljednje vrijeme svjedoci nastanka devijantnih ideologija zloupotrebom najosnovnijih vrijednosti naše časne vjere islama”, istakao je Erbaš.

Poručio je da se mora dati sve od sebe kako bi se ispravila pogrešna vjerska shvatanja.

“Moramo takođe biti veoma osjetljivi na FETO i slične strukture”, naglasio je on.

– Osigurati da djeca i mladi dobiju kvalitetnije obrazovanje

Predsjednik Erbaš je naglasio da vjersku službu treba prezentirati znanjem i mudrošću koja je, kako je podvukao, suština islama.

“Osim toga, trebamo uložiti napore kako bi djeca i mladi stekli kvalifikovanije obrazovanje. Ove napore i napore moramo graditi na našem bratstvu, koje je najdragocenije blago naše vjere. Naša civilizacija ima kulturu iskrenog milosrđa koja potiče iz naše drevne tradicije. U tom kontekstu, kao zemlja, pomoć koja se pruža u zemlji i inostranstvu vidimo kao vjersku obavezu i kao bratsku dužnost. Sretni smo što smo jedna od zemalja koje ovo sprovodi na najbolji način čak i tokom ove epidemije, rekao je predsjednik Diyaneta.

Na osmom savjetovanju predstavnika islamskih zajednica balkanskh zemalja, pored domaćina Turske i Sjevernog Kipra, učestvovali su predstavnici IZ-e Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Kosova, Rumunije, Srbije Slovenije i Sjeverne Makedonije.

Izvor: SNews

Foto: diyanet.gov.tr, Mešihat IZ-e Sandžaka

Povezane vijesti

%d bloggers like this: