Aktuelno Društvo Novi Pazar Zdravlje

Šabotić prekinuo štrajk glađu, novinarima zabranjeno prisustvo u nepostojećoj crvenoj zoni

Ruždija Šabotić iz Novog Pazara započeo je jutros štrajk glađu ispred Uprave Opšte bolnice u Novom Pazaru, ali je odustao nakon savjeta ljekara zbog pogoršanja zdravstvenog stanja.

Vlasnik nekadašnje TV SAN i novinar Šabotić je jutros oko 10 sati stupio u štjak glađu protestujući zbog velike smrtnosti od COVID-19 u Novom Pazaru i netransparanetnog odnosa uprave Opšte bolnice u Novom Pazaru.

Pripadnici obetzbjeđenja su Šabotiću, uz riječi da je u crvenoj zoni, pokušali da onemiguće da sjedi na klupi ispred Dječjeg odjeljenja ali je on to odbio, da bi kasnije intervenisalo nekoliko policajaca i izmjestilo ga ispred Uprave Doma zdravlja.

Šabotić, koji je invalid i hronični bolesnik, je nakon toga zatražio ljekarsku pomoć.

On je prethodno za SNews rekao da se na ovakav korak odlučio kako bi skrenuo pažnju javnosti na ozbiljnost situacije koja je bila i koja se može ponovo dogoditi u Novom Pazaru.

“Ovo radim kako bi nepsosobna uprava (bolnice) otišla i da dođu sposobni. Da spriječimo da nam ne umiru ljudi. Tražim da institucije sistema počnu da rade, da djeluju. Da tužilaštvo pokrene istragu, to je na osnovi postojećih infomacija već trebalo da uradi”, rekao je Šabotić istakavši da on nema neku moć ali želi da bude “mali mrav” koji je pokušo da gasi požar.

Poručio je da samo pokušava da podigne apel da se promjeni sitiacija, da se pripremi bolnica za mogući novi talas koronavirusa.

“Nemam ništa protiv Meha nego protiv vd direktora Meha Mahmutovića jer nije sposoban da vodi bolnicu”, istakao je on irazivši negodovanja zbog toga što su pripadnici obezbjeđenja pokušali silom da ga izbace iz kruga bolnice.

– Zbarana fotografisanja i napad na novinara

Pripadnici obezbjeđenja koje je angažovala Uprava OB Novi Pazar zabranili su novinarima da fotografišu i uzimaju izjave od Šabotića obrazlažući da se radi o crvenoj zoni. Ni jedan od pripadnika obezbjeđenja nije mogao da objasni kako i gdje je definisana crvena zona ispre i u krugu OB Novi Pazar, kao i činjenicu da su poslenici medija u prethodn dva mjeseca slobodno obavljali svoj posao.

U prisustvu policije urednika SNewsa Medinu Haliloviću verbalno je napao jedan muškarac uputivši mu prijetnje smrću. To se desilo nakon što je Halilovič pokušao da napravi par fotografiju u momentu kada su Ruždiju Šabotića pokušavali da udalje sa klupe ispred Dječjeg odjeljenja OB Novi Pazar.

Halilović je zbog verbalnog napada i prijetnji, kao i inertnog ponašanja policije, Službi unutrašnje kontrole MUP-a Srbijie, Misiji OSCE u Srbiji, organizacijama za zaštitu ljudskih prava i novinarskim udruženjima podnio prijavu.

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: