25 Aprila, 2024
Ekonomija Globus Zanimljivosti

SAD zaplijenile milijardu dolara u bitcoinima, zarađenih od prodaje droge

Milijardu dolara u bitcoinima, zarađenih od prodaje droge na Silk Roadu, našli su se u rukama Sjedinjenih Američkih Država nakon sedam godina. Američko Ministarstvo pravde je potvrdilo je od hakera Individual X zaplijenilo 70.000 bitcoina. On je do tih bitcoina došao tako što ih je sa Silk Roada, jedne od najvećih mreža za prodaju droge na dark vebu, prevukao u svoj onlajn novčanik.

„Silk Road je bio najpoznatije tržište kriminala na mreži u svoje vrijeme. Poslije uspješnog krivičnog gonjenja njegovog osnivača 2015. godine, ostalo je otvoreno pitanje od milijardu dolara. Gdje je otišao novac? Današnje oduzimanje imovine bar djelimično odgovara na ovo otvoreno pitanje. Milijarda stečena kriminalom sada je u posjedu Sjedinjenih Država“, odgovara američki advokat za Techcrunch.

Silk Road je jedno vrijeme bio „najsofisticiranije i najopsežnije tržište kriminala na internetu“, prema navodima Ministarstva pravde. Njegov osnivač i aministrator Ros Ulbriht je 2013. godine uhapšen, a sajt je zaplijenjen. Osuđen je dvije godine kasnije na dvije doživotne kazne i dodatnih 40 godina, zbog svoje uloge u operaciji. Tužioci su naveli kako je stranica imala blizu 13.000 unosa droga i drugih ilegalnih usluga i generisala milione bitcoina.

Izvor: https://startit.rs/zaplenjeno-milijardu-dolara-u-bitcoinu-sa-sajta-za-prodaju-droge/

Povezane vijesti

%d bloggers like this: