26 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Sandžak

Saga o “uvakufljenju uvakufljenog vakufa”: Zahvala sa “štamparskom greškom” ili pripremljena “za sutra”

Redakciji SNews-a je, u utorak, 28. juna proslijeđena fotografija zahvale za uvakufljenje izdata Mufti fondaciji od strane Islamske zajednice u Srbiji sa datumom 29. jun 2022. godine (30. zu-l-kade 1443. h.g.) i potpisom muftije Mevluda ef. Dudića.

Kako je navedeno zahvala se odnosi na uvakufljenje u vidu zemljišta sa objektom Naučnog centra BANU za potrebe bošnjačkih nacionalnih institucija na kat. parceli 519 u Barakovcima – Novi Pazar.

Mediji bliski Stranci pravde i pomirenja (SPP) su, takođe u utorak, 28. juna objavili da je predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija Mevlud ef. Dudić uručio zahvalu za uvakufljenje Mufti fondaciji za zemljište sa objektom Naučnog centra BANU za potrebe bošnjačkih nacionalnih institucija u Barakovcima – Novi Pazar.

Zahvalu su u ime Mufti fondacije primili predsjednik UO te fondacije Usame Zukorlić i upravitelj Zuhdija Zukorlić, objavila je agencija SANA.

Druga supruga rahmetli Muamera Zukorlića, Elma Elfić je dan prije toga, javno, preko instagrama, uputila zahvalnost Dudiću što je kako je navela, u svom intervju za Sandžak TV rekao da su ona i Amela Lukač predale dokumenta i uvakufile imovinu Mufti fondacije.

“Istina je kao rijeka, uvijek nađe svoj put. Hvala Vam u ime Amira, Mine, Ajše i Ahmeda, jer iza nas je period velikog bola i nepravde.
Hvala Vam i u moje lično ime. Ponosna sam što sam bila jedan od osnivača, i skoro do Muftijine smrti direktor Mufti fondacije. Ponos je bio biti njegov i Vaš savremenik, i pred Bogom i narodom svjedočim da sam sve od sebe dala u našoj zajedničkoj borbi, a posebno u povraćaju vakufske imovine Islamske zajednice. Veliko hvala i dr. Ameli Lukač Zoranić, što je za života muftiji Muameru Zukorliću bila odan prijatelj i saborac”, piše u toj objavi uz video snimak izjave Dudića.

Sin Muamera Zukorlića, Usame Zukorliće je to, takođe preko društvenih mreža, demantovao, navodeći da su mediji i ranije prenosili netačne informacije o tome ko je predsjednik Mufti fondacije i da sve može da se provjeri u APR-u.

Foto: PrtSc fb

“U proteklom periodu je bilo pokušaja zloupotrebe Mufti fondacije. Oni koji su to pokušali su smijenjeni i za upravitelja je imenovan Zuhdija Zukorlić. Mufti fondacija je uvakufila svoju imovinu i to na način da ga trajno pravno obezbjedila da se ne može koristiti nizašta drugo do zašta je namijenio rahmetli akademik muftija Muamer Zukorlić. Tim povodom nam je muftija Mevlud ef. Dudić, naš vjerski poglavar, uručio zahvalnicu na vakufnamu Mufti fondacije”, objavio je Usame Zukorlić uz zajedničku fotografiju s Dudićem i uručenom zahvalom..

Prema podacima APR-a u janurau ove godine iz Registra za Mufti fondaciju, kao zastupnika izbrisano je ime Amela Lukač Zoranić iz Novog Pazara, a upisano ime Zuhdija Zukorlić iz Orlja, Tutin.

Amela Lukač Zoranić je, umjesto Elme Elfić, kao zastupnik Mufti fondacije Rješenjem APR-a imenovana 5. oktobra 2021. godine.

Odlukom koju je 2013. godine potpisao Muamer Zukorlić za zastupnika i direktora Mufti fondaciju imenovana je Elma Elfić.

Nakon smrti Muamera Zukorlića, između članova njegove porodice, sina Usame i brata Muhameda Zukorlića s jedne i supruge Elme Elfić, s druge strane, preko medija traje međusobno prepucavanje.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: