3 Decembra, 2022
Aktuelno Društvo Prijepolje

Prijepolje: Televizije nenamenski potrošile milione

Komisija koja je uradila kontrolu trošenja budžetskih sredstava dodeljenih medijima na prošlogodišnjem konkursu za sufinansiranje projekata iz oblasti javnog informisanja, utvrdila je niz propusta kod skoro svih 10 medija podržanih na konkursu. Pojedini mediji nisu proizveli broj medijskih sadržaja predviđenih projektom, dok drugi nisu dostavili kompletnu finansijsku dokumentaciju za pravdanje dodeljenih sredstava. Od deset podržanih medija, pet je televizija, čije propuste analiziramo u ovom tekstu, objavio je Forum info, prenosi Udruženje novinara Srbije (UNS) na svom sajtu.

-Nepravilnosti u finansijskom izveštaju TV Priboj

Na prošlogodišnjem konkursu, najveći iznos sredstava iz budžeta opštine Prijepolje dobila je Televizija Priboj, 1.800.000 dinara. Ceo iznos potrošen je na plate 15 zaposlenih. Ali, isplate nisu izvršene kako su planirane. U izveštaju Komisije navodi se da ona nije mogla da utvrdi isplaćene pojedinačne iznose, jer nisu bili u skladu sa predloženim budžetom. Naime, budžetom su planirani jednaki iznosi za sve, a na dostavljenim izvodima isplaćivane su različite naknade. Televizija Priboj nije dostavila ni rešenje o formiranju projektnog tima, tako da Komisija nije mogla da utvrdi kome su naknade isplaćivane. Interesantno je da je ova televizija uz finasijski izveštaj prikačila i poreske prijave o obračunatim porezima i doprinosima za mesec maj, pre nego što je i potpisan Ugovor sa opštinom Prijepolje. Pored nepravilnosti u finansijskom izveštaju, Komisija je utvrdila i da Televizija Priboj nije proizvela predviđeni broj medijskih sadržaja. Trebalo je 30 kolažnih emisija „Prijepoljski mozaik“, a urađeno je samo 15.

“Novinarski konsalting” Salahudina Fetića i Usame Zukorlića

Za razliku od Televizije Priboj, Sandžak televizija iz Novog Pazara, od dodeljenih 1.300.000 dinara za projekat „Naš lijepi Sandžak – Prijepolje“, ni dinara nije potrošila na plate. Zato je za postprodukciju izdvojila 100.000 dinara, 400.000 dinara za marketing na društvenim mrežama i isto toliko za izradu studija, špice i scenografije. Ovaj novac Sandžak televizija je, bez potpisanih ugovora, po sva tri osnova isplatila Društvu sa ograničenom odgovornošću „Sandžak media“, čiji je direktor Salahudin Fetić, koji je zapravo i direktor Televizije Sandžak.

Isti čovek je i član Sandžačkog udruženja novinara, kojem je Sandžak televizija platila 400.000 dinara za novinarski konsalting. Na sajtu Udruženja stoji da je predsednik Udruženja Usame Zukorlić. Nije do kraja jasno šta tačno podrazumeva novinarski konsalting, ali je očigledno da je novac opravdan prebacivanjem sa računa na račun u okviru iste kuće. Komisija u svom izveštaju navodi da je ova televizija ispoštovala broj medisjkih sadržaja predviđenih projektom, ali je Televizija Forum uvidom u dostavljene priloge i emisije zaključila da na diskovima zaista stoji tačan broj medisjkih sadržaja, ali da ih se nekoliko ponavlja. Umesto predviđenih 16 priloga, dokazi su dostavljeni za 13, a umesto planirane četiri emisije, urađena je jedna, u kojoj novinarka navodi da emisiju sufinansira grad Novi Pazar?!

-“Bajati“ medijski sadržaji TV 5 iz Užica

„Sve za sport“ naziv je projekta Televizije 5 Užice kojoj je dodeljeno 1.200.000 dinara. Po 300.000 dinara potrošeno je na plate dvoje novinara, jednog snimatelja i organizatora. Komisija navodi da ovaj mediji nije dostavio pojedinačne obračune naknada za angažovana lica na projektu, te je nemoguće utvrditi ispravan tok trošenja novca. TV 5 dostavila je u svom izveštaju pet emisija „Pogled iz zavičaja“, na kojima je naznačena proizvodnja od pre dve godine, tačnije avgust 2020. godine. Tako je ove „bajate“ medijske sadržaje Televizija 5 iz Užica poslala kao regularno urađene za prošlogodišnji projekat.

Posao na koji se obavezala ugovorom sa opštinom Prijepolje Televizija 5 nije uradila, ali je zato jedan broj svojih priloga ustupila televiziji iz Nove Varoši. Kod privatnog preduzeća Bukovača d.o.o iz Nove Varoši, koje je dobilo 400.000 dinara za projekat „VESTI – TV Zlatar“, Komisija zapaža da se kao novinari i snimatelji ističu lica koja se već pojavljuju u drugom mediju, koji je takođe podržan na konkursu. Tačnije, Bukovača se dosetila da preuzme dobar deo priloga Televizije 5 iz Užica, a jedini autorski pečat na emitovanim prilozima je njihov potpis. Ova televizija uglavnom je izveštavala o događajima koje je organizovala opštinska vlast u Prijepolju. Vrlo je primetno da o skoro svim događajima izveštava sa danom zakašnjenja, a otprilike svaki prilog počinje rečima: „juče je u Prijepolju“. Da uposlenici ove televizije nisu bili u pravo vreme na pravom mestu već je jasno, ali nisu ispoštavali ni broj medijskih sadržaja na koje su se obavezali Ugovorom. Iako su naveli da će uraditi 30 medijskih sadržaja, u dostavljenom izveštaju je samo 21.

Televizija Forum je na prošlogodišnjem konkursu opštine Prijepolje za sufinansiranje projekata iz oblasti javnog informisanja podržana sa 1.600.000 dinara za projekat „Poljoprivredni i turstički potencijali – šansa za razvoj opštine Prijepolje“. Svi planirani medijski sadržaji, osam TV emisija i po 20 tv priloga i tekstova na portalu Foruminfo, su profesionalno i blagovremeno proizvedeni. Komisija je na finansijski izveštaj dala preporuku da ubuduće Udruženje vrši isplate sa namenskog računa Trezora, a ne poslovne banke, kao što je bio slučaj u ovom projektu. Ova stavka, inače, nije se našla kao obavezna tačka potpisanog ugovora sa Opštinom, već samo u preporukama.

Ponovljene nepravilnosti, nije naložen povraćaj novca

Činjenica je da većina medija na prošlogodišnjem konkursu nije ispoštovala preporuke Komisije iz prethodnih godina, te da su se određene nepravilnosti ponavljale. Očigledno da su određeni mediji bili skloni čitanju Ugovora između redova, pa su prevideli suštinu, a to je da moraju ispoštovati predviđeni broj medijskih sadržaja, istaći ko ih finasira i dostaviti prateću dokumentaciju za pravdanje sredstava. No sve im je oprošteno.

Nijednom mediju nije naloženo da vrati novac u budžet koji su namenski potrošili. Podsećamo da su za slične propuste Udruženja građana i sportska udruženja morala da vrate novac u opštinsku kasu.

Tako će mediji koji nisu ispoštovali ugovorne obaveze i ove godine ravnopravno učestvovati na raspisanom konkursu za sufinansiranje projekata iz oblasti javnog informisanja koji je u toku, a za čiju realizaciju će imati, u najboljem slučaju, rok od dva meseca.

Autor: Mirela Fazlić

Izvor: Forum info, UNS

Povezane vijesti