23 Aprila, 2024
Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo Sandžak

Sandžačke delegacije u Potočarima i njihove poruke

Obilježavanju 26. godišnjice genocida u Srebrenici danas u Potočarima prisustvovali su predstavnici Sandžaka iz političkih partija, Bošnjačkog nacionalnog vijeća i drugih organizacija sa ovih prostora, te poslali poruke mira i suživota, ali i upozorenja i potrebe za suočavanjem sa istinom.

Osnivač Bošnjačkog nacionalnog vijeća i lider SDA Sandžaka naveo je da i ove godine dočekujemo 11. jul sa istom porukom.

“Politika koja je dovela do genocida nad Bosnjacima u Srebrenici mora biti adekvatno osuđena na njenom izvoru, a ostvarena politička dobit poništena kako bi buduće generacije mogle u miru graditi svoju sretnu sadašnjost i sigurnu budućnost”, napisao je Ugljanin.

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća Jasmina Curić je prilikom upisa u knjigu žalosti naglasila da “odzvanja upozorenje da se počinioci nisu pokajali”.

“Genocid u Srebrenici je vrh genocidnog talasa koji je zahvatio čitav bošnjački narod širom regiona. Bošnjaci Sandžaka su dio jedinstvenog nacionalnog korpusa sa Bošnjacima BIH sa kojima zajedno osjećaju bol i tugu, oštro osuđujući svaki vid  negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca.” – zapisala je predsjednica Vijeća u knjigu žalosti koja je otvorena povodom 26 godine od genocida u Srebrenici.

U Potočarima je dženaze namaz klanjao i bošnjački narodni poslanik Enis Imamović, koji je poručio je da je Srebrenica najdublja rana bošnjačkog naroda.

“Srebrenicu je pogodio vrh genocidnog talasa koji je prošao širom Bosne, te ostavio krvav trag”, napisao je Imamović i podvukao da taj talas nije zaobišao ni Bošnjake Sandžaka.

Delegacija Grada Novog Pazara na čelu sa Gradonačelnikom Nihatom Biševcem je tokom boravka u Srebrenici obavila namaz, te tom prilikom najavila da će pomoći izgradnju Doma za majke Srebrenice.

“Majke Srebrenice će u tom domu imati svu potrebnu negu i pažnju, a naš je amanet da učestvujemo u realizaciji ovakvih ideja”, navedeno je danas.

Pored njih, obilježavanju 11. jula su prisustvovali i predstavnici Islamske zajednice akademske Srbije i Crne Gore, Opštine Tutin, inicijative Forum 10 iz Sandžaka i Bošnjačke stranke Crne Gore, a komemoraciji su prisustvovale i najviše državne delegacije BiH, Hrvatske, Crne Gore i Kosova.

Foto:privatna arhiva

Povezane vijesti

%d bloggers like this: