29 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Regija Sport

Sportske igre mladih: U Čačku bez fair-playa za djecu iz Novog Pazara?

Učenici i nastavnici iz Novog Pazari koji su u utorak učestvovali na regionalnom finalu Sportskih igara mladih (SIM) u Čačku doživjeli su niz neprijatnosti i bili su izloženi verbalnim napadima i uvredama. Prema djeci sportistima iz novopazarskih osnovnih škola negostoljubivo i sasvim nekorektno su se odnosili organizatori i učesnici te manifestacije, potvrdilo je za SNEWS više izvora.

Foto: Sportske igre mladih, arhiv

“Zaprepašćen sam ponašanjem radnika gradske uprave koji je djecu, tokom povratka iz Čačka, ubjeđivao da ne pričaju roditeljima da su ih psovali i vrijeđali. Djeca su se žalila i plakala, govorila su da su se mnogo žigali i da su čula kako im psuju tursku majku. Ovaj iz opštine što ih je slikao i snimao im je govorio da to ne pričaju kada se vrate u Pazar. Ostao sam bez riječi”, ispričao je, posredno za SNEWS, očevidac tih dešavanja.

Jedna od nastavnica koja je predvodila grupu djece iz Novog Pazara je potvrdila da domaćini nisu pokazali gostoprimstov, da su doživjeli neprijatnosti tokom takmičenja, ali da ona nije čula da je prema djeci iz njene grupe bilo vrijeđanja na nacionalnoj osnovi.

“Nisu bili gostoljubiivi kao što mi budemo kada oni dođu u Novi Pazar. Bilo je dobacivanja i psovki. Bilo nam je neprijatno, pogotovo na činjenicu da je ovo manifestacija na kojoj treba da se razvija ferplej među djecom, a u Čačku ga, baš, nije bilo prema nama”, kazala je.

Tri dana nakon takmičenja iz Gradske uprave, škola i Sportskog saveza Novog Pazara nema zvaničnih potvrda niti rekacije o dešavanjima u Čačku.

Sagovornici SNEWS-a su, predočavajući ove informacije željeli da ostanu anonimni kako oni ne bi bili izloženi neprijatnostima.

Sportski savez Novi Pazar je objavio na svom profilu da je iz Novog Pazara učestvovalo oko 80 takmičara iz pet sportova.

Kako je navedeno najbolji “Simovci” sa gradskog takmičenja prije mejsec dana u Novom Pazaru u Čačku su učestvovali na regionalnom takmičenjima u basketu 3×3, muškom i ženskom malom fudbalu, igri izmedju dvije vatre i atletici.

Pazar Juniors i “11 veličanstvenih”, foto: Spotski savez Novog Pazara

Ekipa “Pazar Juniors” u malom fudbalu je bila najuspješnija, osvojila prvo mjesto i plasirala se na državno takmičenje, saopštio je Sportski savez Novog Pazara.

Pored djece iz Novog Pazara u Čačku su n takmičenjima učestvovali sportisti iz Priboja, Arilja, Čajetine, Kraljeva, Požege, Bajibe Bašte, Malog Zvornika, Ljubovije, Gornjeg Milanovca i Užica.

Državno finale igara koje će sredinom jula meseca biti održano u Petrovcu na Mlavi.

O Sportskim igrama mladih

Sportske igre mladih su najveća manifestacija amaterskog sporta za djecu i omladinu na ovim prostorima, čiji je osnovni cilj promocija zdravog načina života i prijateljstva.

“Već 25. godinu, osnovcima i srednjoškolcima iz Republike Hrvatske, 11. godina iz Bosne i Hercegovine i 8. godina iz Republike Srbije omogućavamo potpuno besplatno učestvovanje u takmičenjima u deset sportskih disciplina, (mali fudbal, odbojka na pesku, ulični basket, rukomet, odbojka, igra između dve vatre, stoni tenis, tenis, atletika i šah)”, piše na zvaničnom sajtu te manifestacije.

Kroz druženje i sport, navode da su tokom godina promovisali način života čije su osnovi postulati razumjevanje, prijateljstvo, poštovanje različitosti, solidarnost i fair-play, kao najdelotvornija alternativa svim negativnim uticajima današnjice.

Cilj Sportskih igara mladih je okupljanje što većeg broja djece i mladih kako bi oni na kojima svijet ostaje, druženjem kroz sport i zabavu, zajedno sa mladima iz regiona razvijali svoje društvene vrijednosti čime bi izjbegli breme današnjice koja u velikoj meri ima negativni trend droge, nasilja i svih vrsta intolerancije, istuče se u oficijelnom opisu igara.

“Manifestacija je regionalnog nivoa i veoma je važna. Ovo nije obično takmičenje, već spajanje djece regiona”, navode.

Udruženje za sport i rekreaciju Sportske igre mladih je u decembru 2017. primljeno u članstvo u Sportski savez Srbije i u Savez za školski sport Srbije.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: