Aktuelno Bosna i Hercegovina Novi Pazar Politika Regija

Sandžak kao most saradnje BiH i Kosova: Izaslanici Izetbegovića i Kurtija u posjeti SDA Sandžaka

SDA Sandžaka je danas bila domaćin predstavnicima SDA Bosne i Hercegovine i Pokreta Samoopredjeljenje iz Kosova, naveli su u saopštenju iz ove bošnjačke stranke.

Goste su primili predsjednik SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin sa saradnicima i narodnim poslanicima, te gospodin Shaip Kamberi, predsjednik Partije za demokratsko djelovanje i šef poslaničkog kluba
Kako je navedeno, povod ove posjete bila je tribina pod nazivom „Ostvarivanje prava manjina u procesu evropskih i evroatlantskih integracija zemalja Zapadnog Balkana“, u organizaciji Poslaničke grupe “Ujedinjena dolina – SDA Sandžaka”.
Na tribini su pored lidera SDA Sandžaka govorili Admir Mulaosmanović (SDA BiH), Fatmire Kollçaku, Armend Muja i Sami Kurteshi (Pokret Samoopredjeljenje – Lëvizja Vetëvendosje), Shaip Kamberi (Partija za demokratsko djelovanje – Partia për veprim demokratik ) i Enis Imamović (SDA Sandžaka).
“Cilj održavanja tribine je dijalog o položaju manjina na Balkanu i njihovoj budućnosti, poglavlju 23 i 24 u pregovorima Srbije sa EU i princip reciprociteta po pitanju manjina”, ostiče se u dopisu medijima.
Dalje se dodaje da je tribina zamišljena kao nastavak dijaloga o ovim i svim drugim pitanjima koja spadaju u, kako ističu, domen ostvarivanja, zaštite i unapređenja ljudskih i manjinskih individualnih i kolektivnih prava.
“Događaj se bavio zajedničkim izazovima sa kojima se zemlje regiona suočavaju u procesu evropskih i evroatlantskih integracija, kao što su međusobni odnosi novonastalih država zapadnog Balkana, statusom manjina, te rješavanje političkih i teritorijalnih sporova i drugih otvorenih pitanja”, kaže se u saopštenju.
Na tribini je istaknuta važnost povezivanja bošnjačkog i albanskog naroda, Bosne i Hercegovine i Republike Kosovo, ali i uloga Sandžaka u takvoj saradnji.
“Učesnici su posebno iskazali značaj Novog Pazara, koji na ovaj način opravdava svoj epitet tačke spajanja država i naroda na Balkanu”, poručeno je sa skupa.
Stranku demokratske akcije BiH predstavio je prof. dr. Admir Mulaosmanović, član Predsjedništva SDA, kao izaslanik predsjednika SDA Bakira Izetbegovića. Delegaciju Pokreta Samoopredjeljenje činili su gospođa Fatmire Kollçaku, potpredsjednica Pokreta i poslanica u Skupštini Republike Kosovo, Armend Muja, također poslanik u kosovskom parlamentu i gospodin Sami Kurteshi, predstavik Pokreta Samoopredjeljenje u Centralnoj izbornoj komisiji Kosova.
“Zaključeno je da je ovo tek početak u izgradnji institucionalne saradnje zvaničnika dva naroda i dvije države, koja će se nastaviti i u Sarajevu i u Prištini”, navodi se u saopštenju.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: