28 Aprila, 2024
Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo Politika Srbija

Imamović: Kako se nikome ne bi ponovila Srebrenica Bošnjaci da ostanu čvrsti na frontu borbe za istinu i pravdu

Narodni poslanik SDA Sandžaka Enis Imamović poručio je danas nakon dženaze žrtvama genocida u Memorijalnom centru Potočari da Bošnjaci treba da ostanu čvrsti na frontu borbe za istinu i pravdu, kako se nikome, nikada i nigdje ne bi ponovila Srebrenica.

“Danas smo u Srebrenici da čujemo tišinu, da osjetimo agoniju stradanja bošnjačkog naroda; da se podsjetimo obaveze da ostanu čvrsti na frontu borbe za istinu i pravdu, kako se nikome, nikada i nigdje ne bi ponovila Srebrenica”, naveo je Imamović.

On je zajedno sa narodnom poslanicom SDA Sandžaka Selmom Kučević prisustvovao komemoraciji i ispraćaju 30 srbreničkih žrtava.

Skupštini Srbije peti put predali prijedlog Rezolucije o genocidu u Srebrenici

Imamović i Kučević, zajedno sa narodnim poslanicima Šaipom Kamberijem i Aleksandrom Olenikom su juče u skupštinsku proceduru ponovo stavili prijedlog Rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Imamović je juče holu Skupštine Srbije, obraćajući se medjima, istakao da je ovo peti saziv zaredom u kome predaju ovaj prijedlog.

“U međuvremenu sve presude međunarodnih sudova za genocid su postale pravosnažne. Time su ispunjeni i svi formalno-pravni uslovi da Srbija konačno, zbog sebe same, svoje budućnosti i zbog svog položaja u civilizovanom svijetu konačno usvoji ovu Rezoluciju. Ona politika koja je dovela do stvaranja svijesti da se interesi jednog naroda i jedne države mogu ostvarivati genocidom i ratnim zločinima nad drugim narodom doživjela je sada i zvaničnu, pravosnažnu, međunarodnu osudu”, istakao je Imamović

Ocjenio je da se nasilje u ovom društvu rađa kao posljedica veličanja genocida kao najvećeg akta nasilja poznatog ljudskom rodu.

“Ne može se iskorijeniti nasilje u društvu koje slavi genocid i zločince, gdje policija umjesto da čuva javni red i moral, čuva mural ratnom zločincu koji je osuđen za taj genocid, a ministar policije taj mural kiti cvijećem. Gdje policajci na veseljima slave genocid i prijete njegovim ponavljanjem. Djeca odrastaju u okruženju u kome se genocid slavi kao pobjeda, a ratni zločinci kao heroji”, poručio je zastupnik SDA Sandžaka u srbijanskom parlamentu.

Selma Kučević je istakla da je cilj ove Rezolucije suočavanje sa prošlošću, vraćanje međunacionalnog povjerenja, izgradnje stabilnog i trajnog mira, sigurnosti, saradnje i poverenja među narodima, ali i izražavanje najdubljeg pijeteta prema žrtvama bošnjačkog naroda, stradalim u
genocidu u Srebrenici.

“Kao legitimni predstavnici Bošnjaka insistiramo da se u parlamentu Srbije usvoji Rezolucija o genocidu u Srebrenici, koja predvidja konkretne i konstruktivne mere za uspostavljanje trajnog i stabilnog mira, kojom će se najoštrije osuditi genocid u srebrenici, ali i zabraniti njegovo negiranje, kao i veličanje ratnih zlocinaca “, ukazala je Kučević.

Rezolucijom se predviđa i uvođenje lekcija u obrazovni sistem Srbije, kojim bi se mlađim generacijama predočili i negativni efekti genocida, kojim će im se usaditi u svijest da se genocid i drugi ratni zločini ne isplate, da mir i život nemaju alternativu.

Poslanica SDA Sandžaka je naglasila da se “godinama unazad svjedoči veoma sramnoj kolektivizaciji ovog zločina, oni koji su najglasnije protiv ove rezolucije, najglasniji su u veličanju genocida i sprovode najveću kolektivizaciju krivice, jer se

“Ovde se očigledno radi o pokušajima smirivanja savjesti, ne znam kako bih drugačije objasnila konstantno insistiranje na kolektivizaciji, iako međunarodne presude imaju striktno ime i prezime”, zaključila je Selma Kučević.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: