19 Aprila, 2024
Aktuelno Izbori u Srbiji 2020. Novi Pazar Politika Sandžak

Centralni predizborni skup liste SDA Sandžaka: Pazite za koga glasate, biće razgovora između Bošnjaka i Srba, Sarajeva i Beograda

Na centralnom predizborni skup liste “SDA Sandžaka – Dr. Sulejman Ugljanin”, koji je večeras održan na pješačkoj zoni u Novom Pazaru nosilac te liste Sulejman Ugljanin je rekao da nakon što SDA Sandžaka dobije povjerenje građana i uđe u parlament vratiće Sandžaku autonomiju, a Bošnjacima status naroda.

Lider SDA Sandžaka je, ističući da svaki građanin ima pravo suvereniteta, odnosno onaj kome on daje glas, predočio da će broj glasova koji dobije ta lista morati da poštuje Beograd, ali i Sarajevo, Washington i London.

On je poručio da na ovim izborima postoje dvije liste- SDA Sandžaka i “velikosrpski režim” i podvukao da “ono što kažu građani Sandžaka biće, ako hoće autonomiju imaće je, Bošnjaci će biti narod, ali građani na izborima mora da kažu ono što žele”.

“Broj glasova obavezuje Sarajevo i Beograd, Washingot…Zato je vrlo važno. Nakon ovih izbora biće razgovora o Evropskoj uniji i NATO integracijama, biće razgovora između Sarajeva i Beograda, između Bošnjaka i Srba. Kome vi date povjerenje on će pregovarat. Pazite za koga glasate”, poručio je lider i osnivač SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin izražavajući uvjerenje da poliitčku opciju koju zastaupa ne može niko da kupi, uplaši i zbuni.

“Ono što vi glasate biće. Recite svima: Svi građani Sandžaka će imati svoj Sandžak. Bošnjaci, Albanci, Crnogorci, Srbi i svi koji žive ovdje. Sandžak je naša kuća, a svako će imati svoju sobu i zajedničku avliju. Neka vam je sretna”, zaključio je Ugljanin.

Ugljanin je u svom govoru istakao da su ciljevi te političke partije jasni i konkretni već punih 30 godina i da se od njih nikad neće odustati.

– Imamović: SDA Sandžaka se prva suprostavila politici Aleksandra Vučića

Kandidat za narodnog poslanika Enis Imamović, podsjetivši da se SDA Sandžaka suprostavila režimu Miloševićaje i poslala ga u historiju naveo je da SDA Sandžaka ne mijenja politiku i ime pred svake izbore, je rekao da je SDA Sandžaka prva stala na suprotnu stranu politike Aleksandra Vučića.

“Vas niko ne može da natjera da aplaudirate Aleksandru Vučiću i priznajate ga kao počasnog građanina Novog Pazara. Jedino SDA Sandžaka čuva čast Bošnjacima i Sandžaku, jedino mi možemo zaustaviti veliko srpski režim da izbrišu Sandžak i Bošnjake. Građani na ovim izborima identifikuju sebe sa onim koje glasaju”, poručio je Imamović.

On je, kritikujući pozive da se glasa lista Aleksandra Vučića i aludirajući na sinoćni skok Rasima Ljajića u publiku, na istom mjestu, kazao da “treniraju izlazak iz vlade”.

“Jesu li oni svjesni ko je broj jedan. Traže od Bošnjaka da glasaju Marijana Rističevića, Vulina, da ponižavaju Bošnjake i građane Sandžaka, pozivajući ih da glasaju onog “sto za jedan”-Aleksandra Vučića. Imaju i ovi na broju osam, oni su iz svog imena izbacili Sandžak i Bošnjake i ubacili nekakvo pomirenje. S kim smo se to mi svađali da bi se mirili. Kakvo je to stanje kad od žrtave traže da se mirimo i izvinjavamo dok naši dželati uzvikuju oj Pazaru novi Vukovaru, oj Sjenice nova Srebrenice. Nas su hapsili i pteresali, ubijali i počinili genocid, a oni bi da se mi nekom izvinjavamo. Ne trebaš Vučiću nama da daješ ništa, ostavi ti nama naše pare i poreze, a mi ćemo sami da pravimo puteve”, rekao je izmeđ ostalog u svom obraćanju Enis Imamović
Tokom skupa padala je jaka kiša i prema ocjeni organizatora, pred do sada najvećim brojem prisutnih građana otkako se organizuju predizborni mitinzi u Novom Pazaru.

Na skupu su predstavljeni svi kandidati za poslanike i odbornici iz Novog Pazara, okupljeni su niosili bošnjačke i stranačke zastave i transparente sa likom Alije Izetbegovića i Sulejmana Ugljanina.

Pored nosioca liste Sulejmana Ugljanina i prvog na listi Enisa Imamovića, program i platformu liste “SDA Sandžaka – dr. Sulejman Ugljanin” prisutnima su predstavili poslanički kandidati Edib Kajević iz Prijepolja, Selma Kučević iz Tutina, Mirsad Hodžić iz Sjenice, genralni sekretar stranke Ahmedin Škrijelj, prvi na listi kandidata za odbornike u Novom Pazaru Rešad Ugljanin, te predsjednice Asocijacije mladih i Organizacije žena, Maida Bukvić i Dinheta Pulić.

Završenom skupu SDA Sandžaka prisustvovali su aktivisti i simpatizeri iz svih sandžačkih mjesta, a kolone sa stotinama vozila okićena stranačkim obilježjima su pristigle iz pravaca Sjenice, Tutina, Donje i Gornje Pešteri, Ribarića i prigradskih novopazarskih naselja.

Lista “SDA Sandžaka – dr. Sulejman Ugljanin” na parlamentarnim izborima nastupa kao manjinska bošnjačka lista pod brojem 11, a na lokalnim izborima u Novom Pazaru pod brojem 4.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: