Aktuelno Bosna i Hercegovina Politika Sandžak Srbija

SDA Sandžaka: Da nove generacije ne bi snosile odgovornost Rezolucijom o genocidu u Srebrenici poništiti političku dobit

Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka je, povodom predložene Rezolucije o genocidu Srebrenici, u UN-u je ponovila stav da politika koja je dovela do genocida nad Bošnjacima u Srebrenici mora biti adekvatno osuđena na njenom izvoru, a ostvarena politička dobit poništena, kako nove generacije ne bi snosile odgovornost za zločine koje neko počinio u njihovo ime.

“Ovo je naša obaveza da bi nove generacije, mogle u miru, da grade svoju sretnu sadašnjost i sigurnu budućnost”, saopšteno je iz SDA Sandžaka.

Kako se dodaje, u skladu sa tim SDA Sandžaka zahtjeva od Ujedinjenih nacija da Rezolucijom o genocidu u Srebrenici poništi političku dobit koje su srpske oružane snage tada ostvarile teritorijalnim osvajanjima silom i etničkim čišćenjem u međunarodno priznatoj državi Bosni i Hercegovini.

Rezolucija pod nazivom „Međunarodni dan refleksije (razmišljanja) i sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine“ treba predstavljena je u Generalnoj skupštini UN 17. aprila, a o njoj će se glasati 2. maja.

Objavljeni tekst Rezolucije koju su predložile Ruanda Njemačka, a direktno je podržalo jo 17+ zemalja.

M.H.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: