26 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Politika

SDA Sandžaka: Grad Novi Pazar bez odlaganja da sprovede Odluku o civilnoj zaštiti

Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka zatražila je danas da se hitno, bez odlaganja, sprovede odluka o civilnoj zaštiti, koja je na prijedlog te stranke, usvojena u aprilu 2019. godine u Skupštini Grada Novog Pazara.

U saopštenju SDA Sandžaka izražava duboko žaljenje i saosjećanje sa porodicom rahmetli Hajrije Trtovac koja je juče tragično nastradala u požaru u stambenoj zgradi u Novom Pazaru.

“Danas smo još jednom svjedoci trgedije koja je rezultat nesposobnosti vatrogasne službe MUP-a Srbije u Novom Pazaru da zaštitili živote i imovinu građana.Velikosrpska politika u svim segmentima i oblastima zivota konstantno ispoljava nebrigu za ličnu i imovinsku sigurnost građana Sandzaka. Odgovornost je prije svega Vlade Srbije koja u kontinuitetu pokazuje maćehinski odnos prema građanima Sandžaka”, navedeno je u reagiranju SDA Sandžaka.

U Odluci o civilnoj zaštiti koju je SDA Sandžaka dostavila Skupštini Grada Novog Pazara 5. februra 2019. godine, pored usvajanja planskih dokumenata i uspostavljanja sistema zaštite i spasavanja ljudi u vanrednim sistuacija planirano je da se u gradu Novom Pazaru formiraju 33 jedinice civilne zaštite opšte namjene sa 905 obveznika, na području svih mjesnih zajednica. Ovaj dokument predviđa da se u mjesnoj zajednici formira odjeljenje-vod civilne zaštite koji će se baviti zaštitom od izneneđanja, elementarnih nepogoda, požara, zaraza i uzbunjivanjem i evakuacijom.

Za sada, široj javnosti, nije poznato iz kojih razloga ova odluka, godinu dana nakon usvajanja, nije sprovedena.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: