29 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Politika

SDA Sandžaka: Isti organizatori provokativnih proslava za Božić i Bajram, preko službi i medija kod građana Sandžaka izazivaju nesigurnost

Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka je saopštila da su “isti organizatori provokativnih proslava za Božić i Bajram u Novom Pazaru”. Napominju da je međunacionalna i vjerska tolerancija u Sandžaku tradicija i pozivaju sve građane da čuvaju te tradicionalne vrijednosti u Sandžaku kao zajedničko kulturno naslijeđe.

“Podsjećamo javnost da režimska koalicija SDP-SNS u Novom Pazaru i drugim gradovima Sandžaka dugi niz godina preko državnih službi „bezbijednosti“ i medija, kontrolisanim tenzijama i doziranim frustracijama kod građana Sandžaka izaziva osjećanje nesigurnosti i bezperspektivnosti”, ističe se u saopštenju i dodaj da se pod izgovorom navijačkih grupa iz Beograda, uz pratnju specijalnih policijskih snaga sa punom ratnom opremom satima blokiraju saobraćajnice u Novom Pazaru koje vode prema stadionu, demonstrirajući silu i vanredno stanje, kao i da se u isto vrijeme na Gradskom stadionu pred publikom veličaju Dražu Mihajilovića, Ratka Mladića i druge ratne zločince, skandiranjem i isticanjem transparenata sa njihovim imenom i likom.

Iznosi se stav da se pod izgovorom proslave pravoslavnog Božića počev od januara 2018. godine na „Badnji dan i Badnje veče“ blokiraju neke gradske raskrsnice i saobraćajnice uz vatromet i šovinističke prijetnje upućene Bošnjacima Sandžaka.

Snimak objavljen na društvenim mrežama na kojem se vidi da policija fotografiše kamione (tegljače) koji su se pojavili naveče, 9. aprila na ulicama Novog Pazara

“Kolonom teretnih kamiona i drugih vozila okićenih raznim zastavama, transparentima i drugim rekvizitima uz vatromet i pirotehnička sredstva provociraju i uznemiravaju građane Novog Pazara. Isti organizatori kao odgovor na provokacije u toku Božićne proslave, organizovali su kolonu kamiona i drugih vozila, dana 09. aprila, 2024. godine, naveče nakon završetka Ramazanskog posta. Sve ove provokativne i konfliktne aktivnosti su štetne, opasne i nisu dio tradicije u ovom kraju”, ocjenjuju iz SDA Sandžaka.

Ljajić optužuje Bošnjake Sandžaka za zločine nad Bošnjacima

Iz SDA Sandžaka se u ovom saopštenju osvrću na održani 7. kongres Sandžačke demokratske apartije (SDP), navodeći da su očekivali nešto novo i pozitivno za Bošnjake.

“Nažalost, ništa od toga, vuk dlaku mijenja, ćud ne mijenja. SDP koristi povoljnosti koje po zakonu pripadaju bošnjačkom narodu u Srbiji, a u bezuslovnoj koaliciji sa SNS-om kao većinskom strankom umanjuje politički kapacitet bošnjačkog naroda i nanosi direktno štetu bošnjačkim interesima. Niko od zvaničnika ove Stranke se nije ogradio niti distancirao od ovakve militantne politike na štetu Bošnjaka koju godinama vodi režimska koalicija u Novom Pazaru po diktatu iz Beograda”, ocjenjuje se.

Također se ponovlja stav da iz SDP-a “nisu dali odgovor građanima Sandžaka ko je u njihovo ime organizovao krađu glasova i otimanje građanskog suvereniteta na posljednjim izborima”.

“Ko je u njihovo ime u tri navrata nakon izbora, 18,19 i 21. decembra 2023. godine pokušao da izazove sukob širih razmjera među Bošnjacima na platou ispred Gradske uprave, na mjestu i u vrijeme na kojem je SDA Sandžaka u sva tri navrata službeno prijavila obraćanje novinarima i građanima i o tome obavijestila javnost”, ukazuju ponovo iz SDA Sandžaka.

Rasim Ljajić i Aleksandar Vučić na jednom od predizbornih skupova SDP-a u Novom Pazaru, foto: FB stranica SDP, arhiv

Zaključu da, u vrijeme kada je u pripremi rezolucija UN-a koja se odnosi na Genocid u Srebrenici, “postavlja se pitanje po čijem nalogu i sa kojim ciljem Rasim Ljajić optužuje Bošnjake Sandžaka da su krivi za zločine koje su srpske oružane snage izvršile nad Bošnjacima devedesetih godina”.

M.H.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: