Aktuelno Crna Gora Društvo Politika

Inicijativa da Crna Gore bude na listi 17+ država kosponzora Rezolucije o Srebrenici

Poslanica Bošnjačke stranke (BS) Kenana Strujić-Harbić poručila je da pozdravljaju inicijativu 14 NVO i građanskih aktivistkinja upućenu Vladi Crne Gore da i ta država bude među kosponzorima rezolucije UN-a o genocidu u Srebrenici.

Zastupnica Bošnjačke stranke (BS) u parlamentu Crne Gore Kenana Strujić-Harbić, foto: BS, arhiv

“Njemačka, Ruanda, Turska, Jordan, Malezija, Severna Makedonija, Sjedinjene Američke Države, Novi Zeland, Albanija, Holandija, Finska, Lihtenštajn, Slovenija, Republika Irska, Italija i Francuska kosponzori su Rezolucije UN o genocidu u Srebrenici kojom bi se osudilo svako poricanje genocida u Srebrenici kao i svako veličanje ratnih zločinaca osuđenih za taj genocid, pozvalo na obilježavanje Dana genocida u Srebrenici, sjećanje na genocod i čuvanje činenjica o genocidu kroz obrazovne sisteme država članica UN, uspostavio program informisanja UN pod nazivom “Genocid u Srebrenici i UN” te pozvalo na podržavanje obaveza iz Konvencije UN o sprječavanju genocida i pronalaženje i identifikaciju svih nepronađnih žrtava genocida u Srebrenici”, rekla je ona, podsjetivši da je Skupština Crne Gore 9. jula 2009. godine usvojila Deklaraciju o osudi zločina u Srebrenici i time prihvatila Rezoluciju Evropskog parlamenta o Srebrenici i proglašenju 11. jula za Dan sećanja na žrtve tog genocida.

Također, 17. juna 2021. godine, Skupština Crne Gore usvojila je Rezoluciju o genocidu u Srebrenici kojom se osuđuje genocid u Srebrenici i poziva na kažnjavanje negiranja tog genocida.

Ova dva dokumenta usvojena u Skupštini Crne Gore predstavljala su odnos većinske Crne Gore, ne vladajuće većine, jer su za prvi dokument glasali poslanici vladajuće većine i opozicionog Pokreta za promjene, a drugi dokument usvojen je izostankom glasova nekih partija vladajuće većine i glasovima opozicije, navode iz Bošnjačke stranke.

“Zato je Crnoj Gori, kao državi članici NATO pakta, kao državi koja je prva sljedeća članica EU, kao državi koja se obavezala na priznavanje i poštovanje odluka suda u Hagu i kao državi koja ima jasan odnos prema genocidu u Srebrenici i važnosti njegovanja kulture sjećanja na ovaj genocid u cilju prevencije budućih genocida mjesto na listi 17+ država kosponzora ove rezolucije”, ocjenila je Strujić-Harbić.

Pozvala je Vladu Crne Gore da, kao odgovoran i jedino ispravan stav o ovom pitanju i potvrdu jasne opredijeljenosti Crne Gore da, kako je kazala, poštuje svoje civilizacijske ali i međunarodno preuzete obaveze, kao kosponzor podrži Rezoluciju UN o genocidu u Srebrenici.

M.H.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: