21 Septembra, 2024
Aktuelno Izbori u Srbiji 2023. Novi Pazar Politika

SDA Sandžaka: Palestinsku tragediju SDP zloupotrebila za prikupljanje političkih poena

Stranka demokraske akcije (SDA) Sandžaka saopštila je da je Sandžačka demokratska partija (SDP), četiri dana pred izbore, tokom predizbornog skupa zloupotrebila palestinsku tragedije za prikupljanje političkih poena, ističuću da je sinoćno glasanje u Generalnoj skupštini UN-a nije obavezujuće, za razliku od rezolucije Vijeća sigurnosti.

“Članstvo Sandžačke demokratske partije je u toku jučerašnjeg dana pompezno najavilo kako je njihov predsjednik privolio Aleksandra Vučića da usvoji rezoluciju o Palestini i to predstavili kao historijsku pobjedu jednog Bošnjaka u Srbiji. Riječ je čistoj manipulaciji javnošću, te zloupotrebi palestinske tragedije za prikupljanje političkih poena”, ocjenjeno je iz SDA Sandžaka.

Kako je navedeno u reagiranju glasanje u Generalnoj skupštini UN-a nije obavezujuće, za razliku od rezolucije Vijeća sigurnosti, a kratka rezolucija je samo poziv na prekid vatre i da se sve strane pridržavaju međunarodnog prava i imaju humanitarni pristup taocima.

“Nažalost, ovo je najgnusnija politička zloupotreba više od 18.000 žrtava u Palestini, dakle, bilo je potrebno punih 65 dana da se donese odluka i to na političkom skupu da rat treba stati, a sve zarad političkih poena”, piše u saopštenju.

Predsjednik Socijaldemokrtaske partije Srbije (SDPS) i osnivač Sandžačke demokrtaske partije (SDP) Rasim Ljajić je na sinnoćnem skupu liste “Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane” u Novom Pazaru rekao da je zamolio predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, s obzirom na kompleksnu situaciju i rat koji se vodi u Gazi, da Srbija (jer je ranije bila uzdržana) ovog puta razmisli se i glasa u UN.

“Ja znam da to može stvoriti probleme Vučiću na međunarodnom planu i da mogu da vrše pritiske ali ovo je veliki moralni čin koji je Vučić večeras učinio”, kazao je Ljajić u obraćanju na skupu koji je organizirao SNS, a SDP najavljivao kao svoj završni skup u Novom Pazaru.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija velikom većinom usvojila je sinoć nacrt rezolucije kojom se traži hitan humanitarni prekid vatre u Pojasu Gaze,

Neobavezujuća rezolucija, koju je Egipat predstavio uz podršku gotovo 100 država, uključujući Turkiye, usvojena je sa 153 glasa, javila je Anadolu.

M.H.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: