28 Aprila, 2024
Aktuelno Politika Sandžak Srbija

SDA Sandžaka povodom 31 godine od zločina u Štrpcima: Povjerenje u institucije još uvijek nije vraćeno

Stranka demokrtaske akcije (SDA) Sandžaka je povodom 31 godine od zločina u Štrpcima saopštila de su paralelne strukture vlasti oduzele pravo na život nevinim ljudima, a jedini motiv bio je to što su druge vjere i nacionalnosti.

Podsjetivši da su na današnji dan prije 31 godinu u mjestu Štrpci iz voza 671 oteti su i ubijeni putnici koji su putovali na relaciji Beograd-Bar i to 18 Bošnjaka, 1 Hrvat i 1 putnik nepoznatog identiteta, SDA Sandžaka ocjenjuje da “državni organi Republike Srbije nisu ništa učinili da spriječe taj zločin iako su mogli a nakon toga do danas ništa nije učinjeno na otkrivanju i kažnjavanju zločinaca”.

“Bošnjaci su tokom devedesetih godina bili žrtve organizovanog državnog terora čemu svedoči i činjenica da još uvijek nisu pronađeni posmrtni ostaci svih otetih iz voza 671, a pitanje rješavanja statusa porodica otetih i ubijenih, te adekvatno kažnjavanje zločinaca još uvijek ostaje otvoreno. Već 31 godinu od ovog zločina, do danas, nadležni državni organi Republike Srbije nisu ništa učinili na vraćanju povjerenja Bošnjaka u državu”, navedeno je iz SDA Sandžaka.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: