19 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Srbija

Za Tursku švercovali 60 boca freona – gasa za klima uređaje

Srbijanski carinici su na prelazu Gradina, prema Bugarskoj, 21. aprila 2022. godine među prtljagom putnika jednog autobusa pronašli čak 60 boca freona, gasa koji se koristi za klima uređaje.

Prekršaj je otkriven kada je za detaljan pregled na izlazu iz zemlje izdvojen autobus novopazarskih registarskih oznaka, koji je sa 20 putnika saobraćao ka Istanbulu, saopštila je Uprava carina Srbije.

“Upitani da li imaju nešto da prijave, putnici i vozači odgovorili su odrično, rekavši da sa sobom nose samo lični prtljag. Utoliko je iznenađenje carinika bilo veće, kada su u boksovima namenjenim za prtljag, umesto kofera i torbi zatekli naslagane boce pomenutog gasa”, navodi se u saopštenju i dodaje da je protiv jednog od vozača autobusa, 28-godišnjeg turskog državljanina, pokrenut prekršajni postupak, do čijeg će okončanja boce sa freonom biti zadržane.

Iz Uprave carina Srbije napominju da je za uvoz, izvoz i tranzit freona neophodno pribavljanje dozvole Ministarstva za zaštitu životne sredine.

U mnogim razvijenijim zemljama njegova upotreba je ograničena ili čak i zabranjena, zbog direktnog uticaja na oštećenje ozonskog omotača.

Freon je plin bez mirisa, bezbojan, niskotoksičač i ne-zapaljiv te spada u grupu tekućih hemikalija koje se koriste u klima uređajima i hladnjacima. Freoni su gasovi iz porodice haloalkana, netopljivi su u vodi te prodiru visoko u stratosferu jer su inertni u hemijskim reakcijama.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: