10 Decembra, 2023
Aktuelno Društvo Sandžak Srbija

SDA Sandžaka poziva da se omogući Bošnjacima u Srbiji da ostvare svoje zakonsko pravo na lična dokumenta na bosanskom jeziku i latiničnom pismu

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Sulejman Ugljanin uputio je pismo ministru unutrašnjih poslova Republike Srbije Aleksandru Vulinu i direktoru Zavoda za izradu obrazaca za lična dokumenta, u kojem ih poziva da omoguće Bošnjacima u Srbiji da ostvare svoje zakonsko pravo na lična dokumenta na bosanskom jeziku i latiničnom pismu.

Kako je saopšteno iz SDA Sandžaka član 9. Zakona o ličnoj karti propisuje: da se obrazac lične karte štampa i na jeziku i pismu nacionalne manjine kao i da se podaci o prezimenu i imenu pripadnika nacionalnih manjina kao i ostali podaci upisuju na jeziku nacionalne manjine.

Podsjeća se da je Republika Srbija prihvatila obavezu iz Zakona o ratifikaciji Evropske povelje o regionalnim i manjinskim jezicima, da su u Srbiji manjinski jezici: albanski, bosanski, bugarski, mađarski, romski, rumunski, rusinski, slovački, ukrajinski i hrvatski jezik.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: