Aktuelno Novi Pazar Politika Sandžak

SDA Sandžaka traži ponavljanje izbora na svim nivoima: Gdje nema slobode nema mira

Predsjednik SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin ponovo zatražio je poništavanje republičkih i parlamentarnih izbora i njihovo ponavljanje, istakavši da su bili nepošteni, neregularni, neslobodni  i nedemokratski.

On je na konferenciji za medije dao podršku protestima koje u Beogradu i drugim gradovima Srbije organizuje Srbija protiv nasilja (SPN), pokreta Proglas, kao i protestima studenata.

 „Izbori su pokradeni. Posebno ističem činjenicu koriščenja neregularnih biračkih spiskova i fantomskih birača. To predstavlja školski primjer drumskog razbojništva i organizovanu oružanu pljačku. Otimanje glasova, gradskog suvereniteta, oduzimanje slobode i porobljavanje građana i sve to, uz asistenciju policije, kao što je bilo ovdje u Novom Pazaru, ai širom Srbije“, rekao je Uglajnin.

Istakao je da ukoliko to uspije Novi Pazar bi postao logor obespravljenih građana, te pozvao građane da u subotu u 12.30 sati dođu na protest.

 „SDA Sandžaka zahtijeva da se izbori u Novom Pazaru ponište na oba nivoa, na svim biračkim mjestima iz svih razloga koji su ovdje navedeni. Tražimo temeljne promjene izbornih uslova i raspisivanje izbora na svim nivooma u Republici Srbiji. U tom smisli pozivanmo građane Novog Pazara, u 12.30 da dođu sutra kod Sebilja, u centru Novog Pazara, da dođu na skup za zaštitu izborne volje građana, zaštitu Ustava i zakona i za slobodu, slobodnu i pravnu državu“, naveo je on.

Ugljanin je rekao da su zbog izbornih nepravinosti protiv određenog broja lica kod nadležnih organa uputili tužbe.

 „Izborn komisija u Novom Pazaru, njen predsjednik i članovi SDP i srpske koalicije Vučić-Dačić su na drzak način kompletan izborni materijal su stavili pod svoju ličnu kontrolu i onemogućili ostalim učesnicima izbora da izvrše uvid u ostale džakove sa izbornim materijalo. Krađa je ustanovljena u svih petanest pregledanih biračkih mjesta. U četranest ima grubo kršenje Ustava i zakona. Gradska izborna komisija je trebala, morala, po zakonu, da omogući listatama učesnicima izbora da izvrši kontrolu  na ostalim biračkim mjestima“, ocjenio je lider SDA Sandžaka.

 „Tražimo da se ponište izbori u Novom Pazaru i na lokalnom i republičkom nivou. Podržavamo proteste organizacije Srbija protiv nasilja, podržavamo studentske proteste u Beogradu i podržavamo proteste akademika organizacije Proglas. Pozivam građane Novog Pazara da izađu i zaštite svoju izbornu volju kako ne bi Novi Pazar posao logor obespravljenih, omalovaženih i poniženih građana od strane jedne političke opcije koja bi sve učinila da ostane na vlasti. Ta politička opcija je pokušala da izazove sukob širih razmjera jer su na svim mjestima gdje smo zakazali, tri naše izborne liste, nakon održanih izbora 17. decembra, na istom mjestu okupila drske huligane, nedoličnog ponašanja, spremne da izazovu krvoproliće“, naglasio je Ugljnin dodavši da j cilj bi da se javnosti skrene pažnja na sukom među građane, da ih policija hapsi kao u Beogradu i da „skrene pažnju sa izborne pljačke“.

Poručio je da „gdje nema slobode nema mira, gdje nema mira nema pravde, a gdje nema pravde nestaje i vlast i država“, te da je na protestima treba da se podrži stvaranje pravne države Srbije, ostvare normalni uslovi za izbore, održe novi izbori na kojima će dva sata nako njhovog održavanja građani znati konačne rezultate.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: