26 Aprila, 2024
Aktuelno Pljevlja (Taslidža) Politika Sandžak

SDA Sandžaka: Uspostavimo efikasne mehanizme zaštite bošnjačkog naroda

Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka pozvala je sve političke predstavnike Bošnjaka Sandžaka da hitno uspostave efikasne mehanizme zaštite bošnjačkog naroda od ovih i svih, kako je navedeno, budućih nasrtaja velikosrpske ideologije na biološki i politički opstanak Bošnjaka na ovim prostorima.

SDA Sandžaka je saopđtila da najoštrije osuđuje fašistički motivisane napade od strane velikosrpskih ekstremista u Pljevljima.

“Ukoliko su jedni izbori bili razlog za ovakve izlive mržnje i prijetnji bošnjačkom narodu, onda čitav svijet mora biti zabrinut činjenicom da su Bošnjaci, kao žrtve genocida ponovo došli na metu iste velikosrpske ideologije i njenih sljedbenika. Ovakvo manifestacija vjerskog šovinizma, nacional fašizma i socijal rasizma prema Bošnjacima u Sandžaku ne smije ostati nekažnjeno, jer nakon ovoga svaki novi događaj može biti povod za novi genocid”, navedeno je iz SDA Sandžaka.

Iz ove tranke se ističe da su Pljevlja kroz historiju bila simbol antifašizma i borbe protiv ovakve politike i njenih sljedbenika, mjesto u kojem je osnovano Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Sandžaka (ZAVNOS), te je zbog toga dodatni poraz civiliziranog svijeta pojava i veličanje fašističkih ideja u ovom gradu.

SDA Sanadžaka “apeluje na nosioce bošnjačkog političkog legitimiteta na svim nivoima da dobro razmisle kome i za čiji interes daju političku podršku”.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: