20 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Politika Sandžak Srbija

SDA Sandžaka: Velikosrpska politika je realizacija zločina pod parolom “100 za 1”

Nosilac liste i predsjednik SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin rekao je na konferenciji da je velikosrpska politika “realizacija zločina koji je blagoslovljen od crkve i dozvoljen kao političko sredstvo, a čija je parola – ubiti 100 Bošnjaka za 1 Srbina”.

Predsjednik ove stranke je poručio građanima Sandžaka da će pobjeda liste “SDA Sandžaka – Dr Sulejman Ugljanin” značiti cjelovita i suverena Bosna i Hercegovina,  dok bi pobjedom Vučića i njegovih satelita iz dvije stranke iz Sandžaka značilo direktno izazivanje ratnih sukoba u Bosni.

Ugljanin je  u obraćanju medjima govorio o izbornom programu ove liste, dajući poseban osvrt na političke reforme,  i ukazao da su izbori zvanični ugovor građana sa političkom strankom za koju glasaju.

Ugljanin je naveo da je nakon višegodišnjeg istraživanja sa ciljnim grupama u Sandžaku sačinjen program iz oblasti reforme političkog sistema, regionalne saradnje, privrede, lokalne i regionalne samouprave i sigurnosti a koji uključuju i regionalne projekte od vitalnog značaja za Sandžak.

“Bošnjaci su narod čiji status još uvijek nije riješen u ovoj državi, a jedan od osnovnih ciljeva u rješavanju političkog sistema biće i ustavno-pravni status Bošnjaka u Srbiji”, poručio je lider ove stranke i dodao da će aktivno raditi na polju priznavanja Bošnjaka kao konstitutivnog naroda i priznavanju Bosanskog jezika kao ravnopravnog sa Srpskim jezikom i pismom.

Ocjenjujući da je ova država “politička ruševina”, on je rekao da stanje u praktičnom životu ne odgovara ustavnom uređenju.

“Bošnjaci će podržavati Republiku Srbiju onoliko koliko njen ustav bude priznavao Bošnjake kao narod”, izričit je bio Ugljanin.

Kako je kazao, pod decentralizacijom po uzoru na evropske sisteme smatraju da Sandžak bude jedna izborna jedinica iz koje će se birati 20 narodnih poslanika, te da može uspostavljati sve vrste veza sa Bošnjacima u Bosni i Hercegovini po uzoru na srpski narod iz Bosna sa Srbijom.

On je ocjenio i da je inicijativa Otvorenog Balkana samo drugi naziv za projekat Velike Srbije, dok je na pitanje novinara o stavu njegove liste o istopolnim zajednicama kazao da kroz razgovore nisu naišli na takve primjere, osim u primjeru stoke.

Pored toga, novinare je zanimalo i zbog čega nije došlo do zajedničke liste svih Bošnjačkih stranaka, na šta je lider SDA Sandžaka kazao da su oni bili otvoreni i čekali odgovor, ali da je jedna otišla sa Vučićem a druga napravila svoju koaliciju.

Predsjednik SDA Sandžaka je rekao da će se zalagati za zakon o lustraciji, zahtjevati raspuštanje svih paralelnih struktura vlasti u Srbiji, raditi na usaglašavanju nacionalne strukture zaposlenih i izmjene akcionog plana za poglavlje 23, te promjena izgleda i sadržaja grba, zastave i himne države Srbije, uz težnju ka punopravnom članstvu Srbije u Evropskoj Uniji i NATO-u.

“Ove ciljeve ćemo ostvariti ako porazimo velikosrpsku politiku, a onda ćemo sa normalnom i demokratski nastrojenom Srbijom izgradimo jednu modernu i stabilnu evropsku državu”, zaključio je Ugljanin.

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: