24 Aprila, 2024
Aktuelno Politika Sandžak

SDA Sandžaka: Vučićev režim ukinuo demokratiju u Srbiji, postoji autentična sandžačka i Vučićeva velikosrpska opcija

Stranka demokratske akcije (SDA) Sandža je smjenu pomoćnika gradonačelnika Novog Pazara od strane gradonačelnika Novog Pazara Nihata Biševca, zbog kritika upućenih srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću, ocjenila kao neprijateljski stav prema drugačijem mišljenju i slobodi govora. kao i da je u vrijeme vanrednog stanja režim ukinuo demokratiju.

“Postupak gradonačelnika, odslikava jedan netolerantan, isključiv i neprijateljski stav prema drugačijem mišljenju i slobodi govora. Ašćerić je smijenjen zbog drugačijeg mišljenja, odnosno zbog iznošenja stava SDA Sandžaka. Ovo je dokaz da u Sandžaku imaju samo dvije opcije, SDA Sandžaka kao autentična sandžačka opcija i Vučićeva velikosrpska opcija. Predstavnici Vučićevog režima shvataju vanredno stanje kao mehanizam za suspendovanje demokratije i slobode mišljenja”, navedeno je u reagiranju SDA Sandžaka.

Pojašnjava se da je povodom izjave pomoćnika gradonačelnika Novog Pazara Emira Ašćerića u vezi dopremanja respiratora u Novom Pazaru, Emir Ašćerić je saopštio stav SDA Sandžaka, koji je podržan od cjelokupne demokratske javnosti, građana i slobodnih intelektualaca.

“Skupštinska većina u Novom Pazaru je višepartijska, što podrazumijeva da svaka stranka ima svoje mišljenje o pojedinim pitanjima”, ocjnejuju iz SDA u šturom saopštenju.

Ranije danas Sandžačka demokrtaska partije (SDP) je preko RTV Novi Pazar u saopštenju je iznijela niz optužbi na račun funkcionera SDA Sandžaka.

Podsjećamo da je gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac, koji je funkcioner SDP-a smijenio Emira Ašćerića sa mjesta pomoćnika gradonačelnika zbog toga što je na društvenim mrežama kritikovao dopremanje respiratora od strane srbiajnskog predsjendika Aleksandra Vučića Novom Pazara istakavši da se radi o zloupotrebi i poliitčkoj kampanji režima.

SDP i SDA Sandžaka su 20. decembra 2016. godine potpisale Deklaraciju o strateškom partnerstvu. Za sada ni iz jedne partije, koje čine skupštinsku većinu u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu, nije potvrđeno da je raskinut taj sporazum.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: