19 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Sandžak Srbija

Ko je zaražene Pazarce “vratio” sa Sajma

Direktor Opšte bolnice u Novom Pazaru Meho Mahmutović je, tokom zajedničkog obraćanja srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića i zvaničnika Vlade i gradske uprave, u holu Kulturnog centra Novi Pazar, rekao juče da ni jedna bolnica i grad u Srbiji ne mogu samostalno da donose odluke kako će da radi već “cela Srbija funkcioniše po istom algoritnu lečenja” i da su privremene bolnice Beograd-Sajam, Niš-Čair i Novi Sad-Spens, odlukama Vlade i Ministarstva napravljeni kao centri za lica koja nisu u tako teškom stanju.

Mahmutović je, osvrnuvši se na kritike na društvenim mrežama zbog slanja zaraženih u Novom Pazaru u Beograd na Sajam, rekao da svi koji idu na Sajam treba da su srećni jer ne zaslužuju respiratore i kliničko liječenje.

“Ni jedan drugi grad, da ne bude samo Pazar da ima, ni jedan drugi ne pravi tu vrstu smeštaja i to je algoritam lečenja pacijenata koji su u ovom trenutku oboleli od koronavirusa”, rekao je u ponedjeljak Mahmutović.

Direktor Opšte bolnice u Novom Pazaru naglasio je da se do kraja neddjelje očekuje veliki broj pozitivnih rezultata zaraženih koronavirusom u Novom Pazaru.

Nekoliko sati nakon odlaska predsjednika Srbije Aleksandar Vučića iz Novog Pazara potpredsjednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić potvrdio je da će Medicinska škola ili sportska hala “Pendik” u Novom Pazaru biti preuređeni u privremenu bolnicu, koja će primati zaražene koronavirusom sa lakšom kliničkom slikom.

Ljajić je, objavljeno je na sajtu Vlade Srbije, u uključenju za Televiziju “Prva” iz Novog Pazara, gdje je sa predsednikom Srbije dopremio medicinsku opremu bolnici u tom gradu, istakao da su ruski vojni ljekari obišli pomenute lokacije i istakli da one preliminarno ispunjavaju uslove i u kratkom roku mogu da se preurede, s tim što će sutra dati konačan stav o tome.

On je naveo da će Vojska Srbije dostaviti krevete, a prostor biti preuređen tako da zadovolji tehničke, zdravstvene i medicinske standarde, kako zaraženi iz Novog Pazara ne bi morali da budu upućivani u druge gradove.

Mahmutović i Ljajić kasnije u obraćanju javnosti nisu pojasnili kako su “prekršeni” algoritmi Vlade i Ministarstva zdravlja. Nakon što je najmanje dest zaraženih iz Novog Pazara upućeno u Kovod bolnicu na Sajam pojavile su se kritike na društvenim mrežama, danas je najavljeno da će oni biti vraćeni u Novi Pazar

Prije dolaska Vučića u Novi Pazar predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeće (BNV) Jamsina Curić uputila je pismo predsjedniku Republike Turske Recepu Tayypu Erdoganu kojim je objasnila stanje u Sandžaku, nastalo pandemijom virusa Covid-19 i hitnu potrebu organizovanja privremenih bolnica – karantina za smještaj zaraženih građana Sandžaka i zatražila pomoć u opremi i stručnom kadru.

“Napominjemo na kraju da je Novi Pazar regionalni zdravstveni centar i da posjeduje stručne kapacitete, koji bi uz Vašu podršku i pomoć, i u ovim teškim uslovima, pružio kvalitetnu zdravstvenu uslugu svim građanima Sandžaka“, navela je Curić u pismu predsjedniku Erdoganu.

Bošnjačko nacionalno vijeće je prethodno pozvalo sve lokalne samouprave u Sandžaku da što hitnije u svojim mjestima organizuju adekvatne privremene bolničke smještaje za lica obolela od virusa COVID-19 te da iste smještaje učine dostupnim građanima.

Gradska uprava Novog Pazara je danas potvrdila da je za zaražene građane koronavirisom sa lakšim simptomima kao privremena bolnica određen objekat Medicinske škole u Novom Pazaru.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: