29 Aprila, 2024
Aktuelno Politika Sandžak

SDA Sandžaka za jedinstven nastup Bošnjaka na izborima, BNV izrazio nadu da će bošnjačke stranke uspjeti postići sporazum

Susretom sa predstvnicima Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka i Stranke pravde i pomirenja (SPP) u Glavnom uredu Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) zvaničnici Vijeća danas su započeli konsultacije o zajedničkom nastupu bošnjačkih političkih straaka na vanrednim parlamentarnim i lokalnim izborima u Srbjii raspisanim za 17. decembar ove godine.

Stranka demokratske akcije Sandžaka je saopštila da je danas učestvovala na sastanku koji je sazvalo Bošnjačko nacionalno vijeće sa ciljem utvrđivanja zajedničkog nastupa bošnjačkih političkih subjekata na predstojećim izborima.

“SDA Sandžaka je izrazila spremnost za nastup svih bošnjačkih političkih subjekata na zajedničkoj listi sa ciljem formiranja sandžačkog poslaničkog kluba i stabilnih skupštinskih većina u sandžačkim opštinama”, saopšteno je iz SDA Sandžaka.

Iz Stranke pravde i pomirenja (SPP) je nakon sastanka koji je održan iza zatvorenih vrata predočeno da je rukovodstvo BNV izrazilo nadu da će bošnjačke političke stranke uspjeti postići sporazum o zajedničkom djelovanju, vjerujući da će to dovesti do konstruktivnih rezultata, uz preporuke da bošnjačke stranke sarađuju na predstojećim parlamentarnim i lokalnim izborima.

Isti stav je predočen i iz BNV-a, najvišeg predstavničkog tijela Bošnjaka u Srbiji.

Sastanak je održan na inicijativu Bošnjačkog nacionalnog vijeća, odnosno pozivom predsjednice Pramenković, Ispred SPP-a prisustvovao je Usame Zukorlić, u čijoj delegaciji je bio i predsjednik Izvršnog odbora SPP, Sead Redžović, a ispred SDA Sandžaka član Predsjedništva zadužen za međupolitičku koordinaciju Esad Salihović i sekretar stranke Merfid Kamešničanin.

Iz BNV-a ocjenjuju da je ovaj sastanak bio značajan.

Sastanku se nisu odazvali predstavnici Sandžačke demokratske partije (SDP) i Demokratske partije Sandžaka (DPS).

Povezane vijesti

%d bloggers like this: