29 Aprila, 2024
Aktuelno Kolumna Novi Pazar Politika Sandžak

Kupus&lica Nihata Biševca

Piše: Medin Halilović

Baška što je primio priznanje najtransparentnije lokalne samouprave u Srbiji, obraća se samo svojim i režimskim novinarima i nema petlje da pred kamerama drugih medija objasni bar jednu javnu nabavku, baška što o utrošenom novcu iz budžeta nikad nije podnio izvještaj pred odbornicima, bivši gradonačelnik Novog Pazara i novoimenovani predsjednik Privremenog organa Grada Novog Pazara Nihat Biševac bi trebao da objasni da li se naazi u funcionerskoj kampanju.

Dobro se, očigledno sasvim planski, bio zaleteo u kampanji, s jasnim programom i ciljem da ponovo osvoji vlast u najmnogoljudnijem sandžačkom gradu na, danas raspisanim, vanrednim izborima 17. decembra ove godine.

Mentor(i) Nihata Bišavca, znajući njegove oratorske performanse, očigledno po pripremljenoj agendi, odmah nakon formalnog podnošenja ostavke, poslali su ga da se umiješa u narod, pruža mu ruku, smije mu se,i osmjehuje obećava moguće i nemoguće i direktno im kaže da će dobiti još, ako ih glasaju.

To je legalno pravog svakog ko se kandiduje na izborima, međutim ovakav i već viđeni nastup donosi utisak da je riječ o čistoj funkcionerskoj kampanju, a da izbori nisu bili zvanično ni raspisani.

Političara i sada predsjednika Privremenog organa Grada Novog Pazara Nihata Biševca ovom prilikom podjećamo da, prema neformalnoj definiciji TS-a,  „funkcionerska kampanja se manifestuje kroz promotivne aktivnosti funkcionera: posjete firmama, školama, bolnicama, sudovima, otvaranje fabrika, gradilišta, sajmova, potpisivanja ugovora i memoranduma o izgradnji i ulaganju, stipendiranju, predstavljanje planova izgradnje, uručenje stipendija, pomoći i poklona, razgovor sagrađanima, radnicima“.

Aktiviste iz bivših NVO u Novom Pazaru pozivamo da kažu svoje mišljenje, ako su slobodni ili neka se svrstaju u ćut-ologe ili šut-ologe, (k)ako je već ispravno.

Od tipičnog slikanja za narod i s narodom, na taze asfaltu u nekom od prigradskih naselja, za nepunih mjesec dana, na dan proglašenja za predsjednika Privremenog organa, Nihat se s nekim razlogom slkao sa djecom iz vrtića.

Uz fotografije, između ostalog, bijelog i crvenog kupusa, naslove ove (ne)funkcionerske kampanje Nihata Biševca i stranke mu SDP-a, smo poređali, kao i oni, redom.

Pored prorežimske RTV Novi Pazar, pregled naslova od posljednjeg do prvog na oficijelnam fb profilu Grada Novog Pazara i ličnog, političara Nihata Biševca, izgleda ovako:

„Pazarski šampioni“

„KULA DŽEPHANA JOŠ JEDAN SIMBOL NAŠEG GRADA“

„3. PAZARSKI POLUMARATON“

„IZ BUDŽETA 2,5 MILIONA DINARA PODRŠKE NARODU PALESTINE“

„OSNIVANJE UPRAVE ZA RETKE BOLESTI“

„NASTAVLJAMO SA PRUŽANJEM PODRŠKE ZA ZAPOŠLJAVANJE“

„DODATNA SREDSTVA ZA UDRUŽENJE ‘TAHIR TAŠA DELIĆ’“

„POLJOPRIVREDNICI SU SNAGA NAŠEG KRAJA“

„NOVI PAZAR JE GRAD KOJI POŠTUJE I UVAŽAVA KOMŠIJE“

„SASTANAK SA POLJOPRIVREDNICIMA TRNAVE I LUKARA“

„OTVORENA KANCELARIJA FONDA ZA RAZVOJ“

„VREDNI LJUDU SU KAO PČELE – KORISNI SVOJOJ ZAJEDNICI“

„UVEK SPREMNI ZA RAZGOVOR SA MLADIMA“

„POTPISANI UGOVORI SA PROFESORIMA FIZIČKOG VASPITANJA“

„PODRŠKA SLEPIM I SLABOVIDIM LICIMA“

„NOVI PAZAR LIDER TRANSPARENTNOSTI U SRBIJI ZA 2023. GODINU“

„POSLE POLA VEKA IZDALI SMO MONOGRAFIJU O ŠEHERU“

„DODOLJENI UGOVORI ZA ZAMENU LOŽIŠTA NA PELET“

„RADIMO ZA GRAĐANE, JER SU NAŠA VELIKA PODRŠKA“

„NAŠA MISIJA JE REŠAVANJE PROBLEMA GRAĐANA“

„DOK TRAJE GRAĐEVINSKA SEZONA MORA DA SE RADI“

„VELIKI I MALI DRUGARI DA OSTVARE SVAKI DEČJI SAN“

„HIDROCENTRALA “SANDŽAK” KONAČNO JE VLASNIŠTVO GRADA“

– Turšije se uvijek nađe

Sve ostalo može, ali ako mu prijatelji iz Transparentnosti Srbije i rođaci  Organizacija civilnog društva (nekada su se zvale nevladine), to nisu rekli Nihat bi, kao roditelj i javno odgovorna ličnost, trebao da zna da su djeca najbolji ljudi, podstiču empatije kod ostalih ljudi i bar zbog ličnog dostojanstva ostavi djecu na miru, ne koristi ih za dobijanje naklonosti biračaö bez obzira što su to djeca nekog stranačkog kolege ili prajatelja.

Polaznici Preškolske ustanove “Mladost“ koji su na nedavnom takmičenju Liga malih šampiona, a u okviru projekta „Sport“ osvojili srebrnu medalju razgovarali su u holu Kulturnog centra Novi Pazara sa Nihatom Biševcem o važnosti zdravog života, sticanju sportskih veština i stvaranju sportskih prijateljstava, objvljeno je na zvaničnoj platformi Grada Novog Pazara. Foto: Grad Novi Pazar

Istog dana je osnivač i neprikosnoveni lider te stranke Rasim Ljajić izjavio da će nosilac liste Sandžačke demokratske partije (SDP) i kandıdat za gardonaşelnıka na predstojećim izborima u Novom Pazaru biti Nihat Biševac.

Uostalom, duže od 15 godina, bez prekida, upravljate ovim gradom, vlast je prolazna kategorija, bez obzira na javno potvrđeni „izborni inžinjering“- namještanje izbora. Nihate, za formalni počatak izborne kampanje javno pokaži(te) bar jednu „analizu utroška sredstava“ iz budžeta svih građana.

Podsjećamo da je SDP 2008. godine, svrgnuvši SDA Sandžaka, na vlast u Novom Pazaru došla uz podršku Srpske radikalne stranke (SRS), sada ratnog zločinca Vojislava Šešelja.

Srpska radikalna sranka će na okalnim izborima u gradovima i opštinama u Srbiji nastupiti sa Srpskon naprednom strankom (SNS).

SDPS (SDP) Rasima Ljajića i na ovim parlamentarnim izborima nastupiće na listi Srpske napredne stranke (SNS) sa kojom je činila vlast u Novom Pazaru, Prijepolju, Sjenici…

Nakon svega ovoga jasno mi je zbog čega se u kampanjskim fotografijama Nihata Biševca, gradonačelnika u ostavci, našla fotografija sa prikazanim crvenim i zelenim (bijelim) kupusom.

Ove zime biće turšije u Novom Pazaru!

Foto ilustracija: FB Grad Novi Pazar, Nihat Biševac

Povezane vijesti

%d bloggers like this: