Aktuelno Društvo Sandžak

SDA Sandžaka: Zločin koji se ne kazni osuđen je da se ponovi

U povodu 28 godina od zločina u Sjeverinu Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka, kao bošnjačka parlamentarna stranka, ističe da su “Bošnjaci Sandžaka bili žrtve organizovanog državnog terora, a mnogi zločini nad Bošnjacima u Sandžaku, kao ni ovaj nisu rasvijetljeni, te nalogodavci nisu otkriveni i kažnjeni”.

Spomenik žrvtvama u Sjeverinu, foto: SNews

“Zločin koji se ne kazni osuđen je da se ponovi.I danas nakon 28 godina u Srbiji prisutna je takva politika državnih organa prema Bošnjacima Sandžaka u kojoj za Bošnjake ne važe osnovna ustavna načela”, saopteno je iz SDA Sandžaka.

SDA Sandžaka zahtjeva da se status Sandžaka riješi na način kako je definisano Platformom za uspostavljanje specijalnog statusa Sandžaka kako se ovakvi zločini nikad ne bi ponovili.

SDA Sandžaka, podsjeća i zahtjeva da se porodicama žrtava dodijeli status civilnih žrtava.

“Još jedanput ističemo da je u Srbiji potrebno hitno donijeti Zakon o lustraciji i na taj način odstraniiti iz srpskih snaga bezbjednosti i kazniti sve odgovorne za zločine nad Bošnjacima koji su počinili tokom 90-ih godina”, poručeno je iz SDA Sandžaka.

Danas, 22. oktobra 2020. godine, navršava se 28 godina od otmice i svirepog ubistva 17 građana bošnjačke nacionalnosti iz mjesta Sjeverin kod Priboja.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: