25 Aprila, 2024
Aktuelno Globus Sport Zanimljivosti

Sezonu započeo kao rukometni, a završio je kao fudbalski reprezentativac

Hilmar Leon Jakobsen, 22-godišnji napadač kluba HB, debitovao je 11. novembra ove godine za fudbalsku reprezentaciju Farskih Ostrva odigravši svih 90 minuta u prijateljskoj utakmici s Litvanijom, a tri dana kasnije odigrao je i sedam minuta utakmice Lige nacija protiv Latvije. Ništa čudno? I ne bi bilo da Jakobsen 2020. godinu nije započeo kao rukometni reprezentativac Farskih Ostrva…

Pandemija koronavirusa promijenila je živote milijarda ljudi širom svijeta, a u Jakobsenovu slučaju dovela je do promjene karijere. On je kao junior bio na glasu kao jedan od najperspektivnijih fudbalera na Farskim Ostrvima, ali kada mu je bilo 17 godina ljekari su mu preporučili da se ostavi nogometa jer je morao na operaciju kuka.

“Uvijek sam htio biti fudbaler, ali ljekari su mi rekli da bi za moje zdravlje bilo bolje kada bih promijenio sport, odnosno, preporučili su mi rukomet”,kaže Jakobsen, te dodaje:

“Bio sam jako razočaran zbog toga. Želio sam igrati fudbal u inostranstvu, to mi je bio san, ali morao sam odustati zbog zdravlja”.

Pokazalo se, međutim, da je i u rukometu bio jako dobar (prvo je igrao kao lijevo krilo, a potom kao lijevi bek), te je dobio poziv i u seniorsku reprezentaciju. Sa svojim rukometnim klubom, H71, osvojio je tri naslova prvaka i dva Kupa, te više nije niti pomišljao na nogometnu karijeru. Početkom ove godine igrao je za rukometnu reprezentaciju kvalifikacijske utakmice za Svjetsko prvenstvo, međutim, kada je pandemija ‘udarila’ sve rukometne aktivnosti su na duže vrijeme bile zaustavljene.

“Zbog toga sam, da bih održao kondiciju, počeo malo trenirati fudbal u klubu HB, s njihovom drugom ekipom, jer su fudbalske lige krenula ranije od rukometnih”,kazao je.

– Ostavlja se rukomet

Međutim, tako mu je dobro išlo da ga je ubrzo trener prve ekipe HB-a pozvao da im se pridruži, što je Jakobsen, nakon kraćeg oklijevanja, i prihvatio. Iako je prije bio vezni igrač, trener ga je ‘pretvorio’ u napadača, te pogodio. Naime, Jakobsen je u julu zabilježio tri uzastopne ligaške utakmice, a na jesen je ušao u seriju od pet utakmica zaredom u kojima je bio strijelac.

Ukupno je u 17 utakmica postigao 12 golova i dodao pet asistencija, a HB je osvojio naslov prvaka Farskih Ostrva. Dakle, 2019. bio je prvak države u rukometu, a 2020. u nogometu.

Sljedeći korak bio je poziv u nogometnu reprezentaciju…

“Trener je ušao u svlačionicu, te objavio da sam pozvan u reprezentaciju. Bilo je to nestvarno, a suigrači su mi izlili bocu šampanjca na glavu”, ispričao je ovaj sportista.

Hilmar Leon Jakobsen je za nogometnu reprezentaciju uskoro debitirao na utakmici s Litvanijom, protiv koje je početkom 2020. godine igrao kao rukometni reprezentativac.

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: