Aktuelno Društvo Novi Pazar Politika Sandžak Vremeplov

Sjećanje na Šemsudina Kučevića, prije šest godina izgubio život na putu za čiju izgradnju se borio

Na današnji dan, 12. oktobra 2017. godine, nakon teških povreda zadobijenih u saobraćajnoj nesreći, preminuo je legendarni predsjednik Opštine Tutin, visoki funkcioner i jedan od osnivača Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka, Šemsudin Šemko Kučević.

Kučević je prıje šest godına stradao na putu Novi Pazar – Tutin, u mjestu Mađari, kod Tutina, nakon što je vozilo u kujem se nalazio na zadnjem sjedištu, promjenilo pravac kretanja, udarilo u drvo i sletjelo s puta.

Kučević je izgubio život na putu za čiju se izgradnju borio, dva dana nakon posjete turskog predsjednika Sandžaku Recepa Tayyipa Erdogana.

Opština Tutin danas obilježimo godišnjicu preseljenja na Ahireta rahmetli Šemsudina Kučevića. U Sultan Fatih džamiji
u Tutinu će nakon podne namaza biti učenje Jasina, posjeta mezarju i dova.


O detaljima te saobraćajne nesreće šira javnost od strane državnih institucij do danas nije zvanično obavještena.

Viši sud u Novom Pazaru je u predmetu u kojeme nakon postupka koji je pratio niz proceduralnih izmjena, dopune optužnog akta i nejasnoća, prvu presudu donio skoro četiri godine nakon pogibije Šemsudina Kučevića. Ta presuda je postala pravosnažna 11. januara 2022. godine.


Šemsudin Kučević je po profesiji bio politikolog, jedan je od osnivača Stranke demokrtaske akcije (SDA) Sandžaka 1990. godine i prvi saradnik Sulejmana Ugljanina. Na poziciji predsjednika Opštine Tutin bio je u šest mandata.

Rođen je 03.11.1959. godine u Tutinu. Osnovnu i srednju školu završio je u Tutinu. Fakultet političkih nauka završio je u Beogradu. Iza njega je ostala supruga, tri kćerke i sin.

Rahmetli Šemsudim Kučević je tokom života posebu pažnju i prostor pridavao djeci i mladima 

Za predsjednika SO-e Tutin prvi put je izabran 1996. godine i na toj poziciji biran je u periodu 2000-2004, 2004-2008, 2012-2018, kao i na izborima 2016. godine.

Od 2008-2012 godine postavljen je za zamjenika direktora Kancelarije za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja Vlade Srbije, bio je i član Upravnog Odbora Fonda za razvoj.

U politici će ostati upamćen kao čovjek iz naroda i borac. Bio je među prvima koji se poltičkim sredstvima borio protiv totalitarnog režima Sloodana Miloševića i prvi koji ga je pobjedio. U svom narodu je ostao upamćen, kao velikan, predvodnik, vizionar, prijatelja, sagovonik i čovjek koji je promjenio Tutin, graditetlj tutinske opštine koja je važila za najnerazvijeniju u bivšoj Jugoslaviji.

Šemko Kučević (58) bio je predsjednik opštine Tutin u šest mandata. Kao jedan od lidera Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka, zbog političkog djelovanja bio je u grupi od 24 optužena u političkom procesu za vrijeme Miloševićevog režima.

Bio je političar sa posebnom harizmom, prihvaćen u narodu, čovjek u kome su i politički protivnici vidjeli nadu i rješenje koje je samo Šemko mogao naći kada su drugi prestajali tražiti izlaz iz bezizlaznih situacija.

Više hiljada ljudi prisustvovalo je dženazi rahmetli Šemsudina Kučevića, a klanjala se na gradskom trgu u Tutinu, za koji je Šemko živio svim svojim bićem.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: