28 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Sandžak Srbija

Halitović i Ziljkić kandidati za reisu-l-ulemu IZ-e Srbije, izbori u nedjelju u Novom Pazaru

Senad ef. Halitović i Muhamed ef. Ziljkić kandidati su za novog reisu-l-ulemu IZ-e Srbije na izborima te islamske zajednice koji će se održati u nedjelju u Novom Pazaru, navedeno je u odluci Vrhovng sabora Islamske zajednice. Halitović je aktuelni sandžački muftija i predsjednik Mešihata IZ-e Sandžaka, a Ziljkić obavlja funkciju vojvođanskog muftije.

Istom odlukom kandidati za zamjenika reisu-l-ulemu IZ-e Srbije su Eldin ef. Ašćerić i Enis ef. Makić.

Kako je sapšteno iz Mešihata IZ-e Sandžaka, Rijaseta IZ-e Srbije, Izborna komisija za izbor reisu-l-uleme i zamjenika reisu-l-uleme podnijela je izvještaj Vrhovnom Saboru IZ-e. Na sjednici Vrhovnog sabora održanoj u Beogradu dana 3. septembra 2023. godine donijeta je odluka o formiranju izborne komisije koja je imala zadatak da definiše izborno tijelo u skladu sa pravilnikom o izboru reisu-l-uleme i zamjenika reisu-l-uleme te da shodno Ustavu Islamske zajednice Srbije zaprimi kandidature za reisu-l-ulemu i zamjenika reisu-l-uleme i da ocjenu o ispunjenosti uslova propisanih Ustavom te Pravilnikom o izborima za reisu-l-ulemu i zamjenika reisu-l-uleme.

“Izborna komisija je prema rokovima određenim sa zasjedanja Vrhovnog sabora od 3. septembra tekuće godine, Vrhovnom saboru dostavila izvještaj o radu te liste kandidata za reisu-l-ulemu i zamjenika reisu-l-uleme koji ispunjavaju uslove propisane članom 65. Ustava Islamske zajednice Srbije te koji su prošli verifikaciju Sabora područnih Mešihata. Vrhovni Sabor je nakon usvajanja izvještaja konstatovao da su se stekli uslovi za održavanje izbora za reisu-l-ulemu i zamjenika reisu-l-uleme te je shodno tome predsjednik Vrhovnog Sabora Rustem Nuredini odredio datum održavanja svečane izborne sjednice za nedjelju 15. oktobra 2023. godine u Novom Pazaru”, navedemo je u saopštenju.

Funkciju reisu-l-uleme do sada je obavljao Sead ef. Nasufović koji je reizabran sredinom decembra 2021. godine. On je na poziciju vrhovnog poglavara IZS-e prvi put izabran 2016. godine, umjesto Adema Zilkića.

Prvi krug izbora u Islamskoj zajednici Srbije (IZS) održan je u februaru ove godine.

U Srbiji od 2007. godine djeluju dvije islamske zajednice, Islasmka zajednica Srbije i Islamska zajednica u Srbiji.

Izbori u Islamskoj zajednici u Srbiji (IZuS), kada bi trebao da se izabere predsjednika Mešihata, kako je najvaljeno, održaće 9. decembra 2023. godine.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: