19 Aprila, 2024
Aktuelno Politika Regija

Sjeverna Makedonija: Zaev podnio ostavku na mjesto premijera i predsjednika stranke posle poraza na lokalnim izborima

Zoran Zaev, premijer Severne Makedonije, podnio je ostavku na tu funkciju i mjesto lidera Socijaldemokratskog saveza (SDSM) posle neuspjeha partije na lokalnim izborima.

Hristijan Mickoski, lider najveće opozicione partije VMRO DPMNE proglasio je prethodno „ubjedljivu pobedu” u gradu Skoplju i više od 20 opšptina, među kojima su Bitolj, Ohrid i Đevđelija, u kojima je u nedelju održan drugi krug lokalnih izbora za gradonačelnike.

„Preuzimam odgovornost za poraz na lokalnim izborima i podnosim ostavku na funkciju premijera i predsednika SDSM. Ostajem na stavu da ne treba da se organizuju prevremeni parlamentarni izbori”, rekao je Zaev na konferenciji za novinare, a prenosi novinska agencija Beta.

On je dodao da nema potrebe da se organizuju novi parlamentarni izbori.

Prema zakonu, vladajuća koalicija može da odluči ko će biti novi kandidati za premijera i ministre i da taj predlog izglasa u skupštini.

Građani Severne Makedonije su u nedelju, u drugom krugu lokaklnih izbora, birali gradonačelnike u 44 opštine i Gradu Skoplju.

Opozicioni lider Hristijan Mickoski je na konferenciji za novinare kazao da „Makedonija mora da se menja i da promene započinju od večeras”.

„Vlast je delegitimirana. I to je nova realnost za koju očekujem da će se oslikati u parlamentu. To bi bilo najbolje preko vanrednih parmentarnih izbora”, rekao je lider VMRO DPMNE.

Koalicioni partner SDSM-a, Demokratska unija za integraciju (DUI) izgubila je u najvećim gradovima sa albanskom većinom Tetovu i Gostivaru.

U prvom krugu, održanom pre dve sedmice, opozicioni VMRO DPMNE Hristijana Mickoskog je dobio 22 gradonačelnika, vladajući SDSM Zorana Zaeva devet, a tri gradonačelnička mesta je osvojila albanska partija DUI Alija Ahmetija, koja je deo vladajuće koalicije na centralnom nivou sa SDSM.

izvor/foto:BBC, Beta, AFP

Povezane vijesti

%d bloggers like this: