17 Aprila, 2024
Aktuelno Novi Pazar Politika

Škrijelj: Iza takozvanih navijača stoje službe bezbjednosti, paralelne strukture vlasti i aktuelni režim Aleksandra Vučića

SDA Sandžaka je danas saopštila da će tražiti da Skupština grada Novog Pazara da donese odluku kojom se zabranjuje organizovanje i održavanje političkih, sportskih, kulturnih i drugih skupova koji mogu da naruše međunacionalne odnose u Sandžaku ili spadaju u skupove visokog rizika.

“Jedino na taj način možemo sačuvati dostojanstvo građana i njihovu ličnu sigurnost”, izjavio je predsjednik Ogranka SDA Sandžaka za Novi Pazar, Ahmedin Škrijelj.

On je povodom nacionalističkih i fašističkih ispada na fudbalskoj utakmici Novi Pazar- Partizan, u obraćanju medjima rekao da se SDA Sandžaka od početka zalaže za pravnu državu, pravnu sigurnost, jednakost pred zakonom, poštovanje ustava i zakona.

Škrijelj je istakao da je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, u medijskom obraćanju tim povodom, imao cilj da odgovornos prebaci na novopazarsku publiku, te da građane Novog Pazara izjednači sa srpskim ekstremistima koji su u vidu takozvanih navijača dovedeni organizovano od strane policije i službi bezbjednosti kojima, kako je podvukao, Vučić komanduje.

“Na isti način, u maniru srpskog predsjednika, umjesto da radi posao na koji ih obavezuje zakon, lokalna policija i tužilaštvo pokušavaju da se umiješaju u politički život u Sandžaku, sa ciljem da kog građana ostave dojam da su svi isti, da sve izjednače sa aktuelnim režimom i ljubimcima ovog režima u Sandžaku”, rekao je on.

Škrijelj podsjetivši da je SDA Sandžaka Skupštine Grada Novog Pazara predložila da se od državnih organa Srbije zatraži priznavanje da je nad bošnjačkim narodom u Srebrenici počinjen genocid i da se negiranje genocida u Srebrenici utvrdi kao krivično djelo za koje se može izreći zatvorska kazna od najmanje pet godina, ali da je to skupštinska većina to odbila.

On je istaako da je samo dva dana nakon toga, u gradu sa najvećim brojem Bošnjaka u Sandžaku i Srbiji, “ne samo negiran genocid u Srebrenici nego su ponovo upućene prijetnje da sve što se desilo može ponovo da se desi”.

“Zabrinjavajuće je da se stadion u Novom Pazaru sve češće koristi kao pooligon sa koga se velikosrpski ekstremisti, bilo da se radi o takozvanim navijačima Crvene zvezde ili Partizana, Bošnjacima šalju prijeteće poruke, skandirajući “Nož, žica, Srebrenica” i isticanje transparenata sa likovima osuđenih ratnih zločinaca Ratka Mladića, Radovana Karadžića i četničkog komandanta Draže Mihajlovića”, upozorio je predstavnik SDA Sandžaka za Novi Pazar.

Ocjenio je iza tih “navijača” stoje službe bezbjednosti, paralelne strukture vlasti i aktuelni režim.

“Nikada, ni jedan, takozvani navijač, koji je vrijeđao, ispoljavao prijetnje i mržnju prema Bošnjacima na nacionalnoj i vjerskoj osnovi nije odgovorao iako je izazivanje rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti kažnjivo čak i u Srbiji”, ukazao je on i podsjetio da prema postojećoj Odluci o bezbjednosti iz 2017. godine policija i pravosuđe u Novom Pazaru imali su obavezu da ne dozvole unošenje i isticanje transparenata, slika i druge ikonografije koje vrijeđaju bilo čija nacionalna i vjerska osjećanja i da sankcionišu svako ponašanje koje ima za cilj provokacije i raspirivanje mržnje na nacionalnoj i vjerskoj osnovi.

“Naša poruka je da nismo svi isti, SDA Sandžaka se od početka zalaže za pravnu državu, pravnu sigurnost, jednakost pred zakonom, poštovanje ustava i zakona.
SDA Sandžaka nikada nije koristila nasilje za postizanje političkih ciljeva“, rekao je predsjednik Ogranka SDA Sandžaka za Novi Pazar, Ahmedin Škrijelj.

– Prljave igre zarad interesa beogradskog režima kako bi proizveli bošnjački sukob

Prema njegovim riječima iznošenj teških javnih optužbi na račun SDA Sandžaka i podizanje tenzija je, vjerovatno u cilju izborne kampanje naredne godine, “kako bi kod građan stvorili dojam da su svi isti i da bi u u te prljave igre, zarad interesa beogradskog režima proizveli bošnjački sukob i pojačali razdor među Bošnjacima”.

“U tome nećemo da učestvujemo, ne postoji stvar koja SDA Sandžaka nije urađena, naši članovi su ubijani, proganjani i hapšeni, sve smo to izdržali, stranka je ostala dosljedna programskim opredjeljenjima. Nekad je to radila srpska državna bezbjenost, danas to rade neki predstavnici bošnjačkih stranaka koji imaju isti cilj: Da unište SDA Sandžaka. To neće moći, to nije mogao ni Milošević, to nije mogao ni jedan režim, pa neće moći ni ovi beogradski poslušnici. Konkretnim političkim djelovanjem na terenu tome ćemo se odlučno suprostavit”, poručio je Škrijelj.

 

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: