28 Aprila, 2024
Aktuelno Novi Pazar Politika Sandžak

Škrijelj: Pokrećemo postupak za brisanje SDP-a iz registra manjinskih stranaka i za pokušaj organizacije sukoba širih razmjera

Predsjednik ogranka SDA Sandžaka u Novom Pazaru i narodni poslanik u Skupštini Srbije Ahmedin Škrijelj pozvao je Sandžačku demokratsku partiju (SDP) i njene izabrane kandidate u lokalnom parlamentu Novog Pazara da prestanu sa nelegalnim imenovanjima i odlukama.

Škrijelj je u obraćanju medijima rekao da je riječ o samozvanoj skupštinskoj većini, odnosno, da je 19 mandata SDP sporno.

“Mandati SDP-a su sporni, svih devetanaest mandata. Na petanaest pregledanih biračkih mjesta ustanovljena je krađa glasova na štetu SDA Sandžaka i drugih stranka, a u korist SDP. SDP treba da ustanovi ko je u njihovo ime i u njihovom interesu krao glasove i ko je u tom cilju prepravljao izvještaje sa biračkih mjesta nakon zatvaranja biračkih mjesta”, rekao je Škrijelj.

On je upitao na osnovu kojih brojeva iz prepravljanih zapisnika sa biračkih mjesta su proglašeni preliminarni i konačni izborni rezultati u Novom Pazaru, zašto je predsjednik Izborne komisije uz podršku SDP odbio da se urade rješenje za svako biračko mjesto na kojem su prepravljani zapisnici i ko je dao za pravo službeniku – statističaru da on na osnovu svoje volje utvrdi broj osvojenih mandata političkim strankama.

Škrijelj je ponovio prijedlog SDA Sandžaka da u najkraćem mogućem roku prihvate prijedlog za prelazno rješenje prije presude nadležnih sudova, ravnopravnim učešćem svih pet izbornih lista u upravljanju gradom, i da se na taj način, kako je ukazao, uspostavi zakoniti red u funkcionisanju grada.

“Ukoliko nastavite da koristite otete i pokradene glasove kao svojinu onda ćete nakon odluka nadležnih sudova biti zvanično saučesnici u krađi glasova, otimanju glasova i izazivanje fizičkih sukoba širih razmjera između građana Novog Pazara tj. preuzećete na sebe zvanje drumskih razbojnika i lopova, a protiv vaših stranaka pokrećemo postupak za brisanje iz registra manjinskih stranaka i za pokušaj organizacije fizičkih sukoba širih razmjera među građanima Novog Pazara. Kada sudovi donesu presude sva vaša imenovanja, funkcije i ovlašćenja će biti poništena, a vi nepoželjni u ovom gradu”, poručio je on.

Prema njegovim riječima neregularnim birački spiskovi u Novom Pazaru u kojima su upisani “fantomski birači” na više biračkih mjesta u gradu Novom Pazaru tj. lica koja nemaju boravište na tim adresama i nemaju pravo glasanja na tim biračkim mjestima su Republička izborna komisija, Gradska izborna komisija Novog Pazara i Privremeni organ grada Novog Pazara omogućili tim fantomskim biračima da glasaju na više biračkih mjesta za koja nemaju pravo i time direktno promijenili izbornu volju građana Novog Pazara suprotno članu 2. Ustava Republike Srbije.

“Na ovaj način građanima Novog Pazara je otet, nasilno uzet suverenitet od strane tih fantomskih birača kojima je omogućeno pokazivanjem lične karte i da sa jednom ličnom kartom glasa na više biračkih mjesta na kojima je upisan. To je školski primjer drumskog rzbojništva uz asistenciju organa vlasti”, ocjenio je on.

Škriejlj je rekao da SDP i njeni koalicioni partneri imaju obavezu da saopšte građanima Novog Pazara po čijem nalogu su zaposeli prostor na kome je SDA Sandžaka zvanično kod MUP-a zakazala obraćanje odborničkih i poslaničkih kandidata novinarima i građanima sa ciljem da se izazove fizički sukob među građanima Novog Pazara, u 3 navrata, 18,19, 21. decembra.

“Sve ovo što govorimo je predmet tužbi koje smo podnijeli nadležnim sudovima u Srbiji”, predočio je predsjednik SDA Sandžaka za Novi Pazar i zastupnik te stranke u republičkom parlamentu.

Izvor: M.H. Behar TV

Povezane vijesti

%d bloggers like this: