29 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Sandžak Srbija

Neformalnim grupama podrška od EU za promjene u lokalnim zajednicama

Udruženje Svetionik iz Novog Pazara je saopštilo da je u cilju poboljšanja zajednice pokrenut Program podrške neformalnim grupama.

To je dio projekta „EU Resurs centar za civilno društvo u Srbiji” koji vodi Beogradska otvorena škola sa partnerima, a podržava Evropska unija.

Udruženje Svetionik navodi da će pružati podršku neformalnim grupama u centralnom i zapadnom regionu Srbije.

“Ako ste dio grupe od tri ili više članova, motivisani i posvećeni poboljšanju vaše zajednice, ovaj program je pravi izbor za vas!Projekat treba da ima za cilj rješavanje konkretnog problema u vašoj zajednici, bilo da je to ekološki, socijalni, kulturni ili neki drugi problem. Projekat može biti vrijedan do dvije hiljade eura”, naveli su iz Svetionika.

U ovim regionima, kako dodaju, biće podržano deset projekata neformalnih grupa u 2024. godini, a rok za podnošenje prijedloga projekata je 6. mart ove godine.

“Imate li ideju koja bi mogla unaprijediti vašu zajednicu? Da li postoji problem koji želite da rešite? Ako je vaš odgovor “DA”, onda je ovo prava prilika za vas. Budite kreativni, budite hrabri, budite dio promjene”, poručili su iz Svetionika.

Neke od aktivnosti koje se mogu sprovoditi u okviru ovog programa su kampanje za podizanje svijesti lokalnog stanovništva o određenom problemu (koje mogu biti i onlajn i oflajn), zatim uređenje javnog prostora (parkovi, međublokovski prostor, pješačke i biciklističke staze itd.) ili angažovanje zajednice kroz različite formate (peticije, tribine, ulične akcije itd.).

Od neformalnih grupa se očekuje da dejluju i rade u svojoj lokalnoj zajednici i da doprinesu dobrobiti zajednice i pronalaženju rješenja za konkretne probleme/izazove. Uz to, nije potrebno da grupa bude registrovana kao udruženje građana niti da ima prethodnog iskustva, već da u predlogu projekta pokaže da da se bavi temama koje su važne za zajednicu i da u svoj rad uključuje građane.

Ovaj program podrške civilnom društvu realizuje se u okviru procesa pristupanja Srbije Evropskoj uniji. Aktivnosti EU Resurs centra usmjerene su na unaprjeđenje kapaciteta organizacija civilnog društva i neformalnih grupa radi njihovog pozitivnog utjecaja na tekuće reforme i proces pristupanja Srbije Evropskoj uniji.

Svetionik pokriva Kraljevo, Novi Pazar, Vrnjačku Banju, Raška, Tutin, Priboj, Prijepolje, Novu Varoš i Sjenicu.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: