29 Aprila, 2024
Aktuelno Ekonomija Novi Pazar Politika Sandžak

Škrijelj: Prikriva se stvarni dug Grada Novog Pazara, iznosi više od 40 miliona eura

Predsjednik odborničkog kluba SDA Sandžaka u Skupštini Novog Pazara Ahmedin Škrijelj izjavio je da se stvarni i ukupni dug Grada Novog Pazara prikriva i da je on viši od 40 miliona eura.

“U mišljenju privatne revizorske firme koju je Grad Novi Pazara angažovao je bilo nejasnoća i evidento je da se prikrivaju podaci o stvarnom dugu Grada Novog Pazara. Prema onome što smo mi vidjeli možemo u ovom trenutku da zaključimo da je Grad Novi Pazar dužan više od 40 miliona eura“, kazao je za Behar TV zastupnik SDA Sandžaka u gradskom parlamentu Novog Pazara.

Nakon jučerašnje 4. sjednice parlamenta Novog Pazara Škrijelj je rekao da ni jedan od 12 prijedloga SDA Sandžaka nije usvojen. Ocjenio je da su svi prijedlozi bili usmjereni da se lokalna samouprava vrati u zakonit rad, a nezakonite odluke sklone sa dnevnog reda.

Prema njegovim riječima vladajuća većina ponovo nastavlja da djeluje nezakonito, svoje kadrove nameće suprotno zakonu i donosi odluke koje su suprostavljene interesima građana.

Ukazao je da je jako važno, a što je skupštinska većina da se za svaki budući konkurs kojim se dodjeljuju sredstva za rad medija ni jednom mediju ne može dodijelit više od 25 posto.

“Svjedoci smo godinama unazad, odnosno punih 15 godina, da je RTV Novi Pazar koja je bila javno preduzeće, a kasnije postala privatna firma, pretvorena u partijsku televiziju koja se finansira novcem građana Novog Pazara. Na posljednjem konkursu za Regionalnu televiziju je od ukupno sredstava odvjeno više od 80 posto. Na taj način politička stranka na vlasti finansira svoj medij i guši kriričku misao i slobodu izražavanja“, naveo je on.

Predočio je da odbornici vladajuće većine nisu prihvatili prijedlog da se učenicima Novog Pazara naredne godine podijele besplatni udžbenici.

“Odbornici vladajuće većine nisu prihvatili da grad, naredne 2024/2025 školske godine finansira besplatnu nabavku udžbeniak za sve učenike osnovnih i srednjih škola. Također nisu prihvatili naši inicijativu da podnesu izvještaj o saradnju u upravljanju komunalnim otpadom sa opštinama Tutin i Raška. Tim meorandumom je predviđeno fazno gašenje deponije Golo brdo i tražili smo izvještaj dokle se stiglo sa realizacijom tog projekta“, naveo je on.
Škrijelj je predočio da se Grad Novi Pazara, za nabavku vozila za JP za uređenje građevinskog zemljišta zadužio za još 40 miliona dinara, te da se prikrivaju podaci o stvarnom dugu Grada Novog Pazara.

Na jučerašnjoj sjednici Skupštine Novog Pazara odbijeni su svi prijedlozi opozicionih odbornika, usvojen je završni račun i konsolidovani finansijski izvještaj završnog računa budžeta Grada za 2022. godinu.

Sa dnevnog reda su ukolnjeni prijedlozi većine o poskupljenju usluge odvonja smeća i vode. Zvanično je i ukunuta Apotekarska ustanova čiji su objekti prodati privatnoj firmi.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: