Aktuelno Društvo Sandžak Srbija

Slučaj nestalih beba u Novom Pazaru: Hasnini blizanci i paralelna dokumentacija iz GAK UKC Srbije

Radiša Pavlović, član Vladine komisije za rasvjetljavanje slučajeva nestalih beba i predsjednik Udruženja za istinu i pravdu o bebama “Udruženi roditelji i srodnici”, izjavio je za SNews da u slučaju blizanaca Hasne Hajrije Bahor iz Novog Pazara, koja je 2003. godine rodila blizance na Ginekološko-akušerskoj klinici UKC Srbije (Višegradskoj u Beogradu), postoji dupla dokumentacija i još niz fakata koji taj slučaj čini tipičnim za nestanak beba u Srbiji i bivšoj Jugoslaviji.

Radiša Pavlović, foto: SNews

Pavlović je, nakon što Hasna uspjela da izvadi izvode iz matičnih knjiga za dvoje muško djece i kopiju dokumenata iz KC Srbije, naveo da se u tim dokumentima spominje dr Berisavac, spomenuta u desetine drugih slučajeva od stane majki.

“Nećemo to da tvrdimo, ali istraga ide ka njoj. Našli smo u toj dokumentaciji duplu dokumentaciju na Hajrijonim slučaju. Na jednoj listi, kada je ona ušla, počinje od 14. (decembra 2003.). Ona se, zvanično, porađa 25. i nastavlja se lista bolesnika do 31. . Onda se pojavljuje dupla dokumentacija koja počinje od 25., datuma porođaja. Našli smo dupla dokumenta. Sa historijama bolesti isto imamo duplu dokumentaciju koja pokazuje da se ne na obrascu, nego na praznim papirima vodi dupla dokumentacija, umjesto da postoji jedna jedinstvena prava historija bolesti”, ističe Pavlović i dodaje da podaci koji su pokazali da su djeca na porođaju bila manje težine nego deset dana prije, otvaraju još jednu dozu sumnje.

“Mislimo da je u ovom slučaju bilo pravljenja fiktivne dokumentacije i da su djeca oteta. Ovdje moraju da imaju posla nadležni državni organi i sama Vladina komisija”, kaže on nakon uvida u šezdeset i više stranica papira pristiglih poštom iz Višegradske.

Pokazuje dva izvoda iz matične knjige rođenih (Opština Savski venac, Beograd) sa upisanim jedinstvenim matičnim brojevima građana (JMBG) i najavljuje da će kroz sistem MUP-a Republike Srbije tražiti šta je sa ovim matičnim brojevima.

Imaju i potvrde o smrti za oba djeteta, izdate na Institutu za neonatologiju, kao i kako ističe, obavezna je bila obdukcija djece koja u dokumentaciji ne postoji.

“Prilikom obdukcije bi trebali ostaviti biološki tragovi u vidu kalupa-uzorci tkiva srca, mozga, pluća, da bi sad da se dokaže da to nisu njena djeca. Za svu djecu, mrtvorođenu ili neposredno poslije rođenja 2003. godine je bila obavezna obdukcija. U ovom slučaju to ne postoji. Hasna je ovdje u Novom Pazaru uspjela da uzme samo jedan izvod (iz Matične knjige umrlih), neko je uknjižio to dijete ali više ga nema. Pogrešno je naveden datum njenog rođenja. Ovo ne može da bude administrativna greška kada imate čitav set dokumentacije, paralelne i nepoklapanja. Po ovim izvodima (rođenih) ova djeca su za nas živa, sve dok neko ne dokaže suprotno”, izričit je Pavlović.

Najavio je da će pokrenuti i tražiti kompletnu istragu, poručivši da zbog kompleksnosti ove teme njome se ne mogu baviti priučeni inspektori policije i tužioci.

“Na jednom djetetu, Hajrijinom, smo našli da je dr Stanković, sa klinike na kojem se rodilo, poslao dijete koje je rumeno, normalno, a u drugim dokumentima, to isto djete primljeno u teškom stanju. Dakle, kompletna montaža papira. Dijete papirima proglase umrlim, djeca fizički postoje, onda se izmisli ime majke i ta majka može tu djecu da da na usvajanje. To je jedan od načina, kao što smo imali sa jedinim riješenim slučajem. Drugo, za fiktivni porođaj i upis žena ne mora da bude ni trudna. Upišu njeno ime da je rodila tu djecu i ona ih legalno, kao svoju vodi kući. To su monstruozne stvari koj ljudski mozak ne može da prihvati. Tužioci su dužni da pozivaju ove doktore, da svjedoče da li nešto znaju ili ne. Pozivaju ih da im budu vještaci i tumače sopstvene akte. Tragikomično je da tužioci, mislimo po nalogu tajnih službi još iz bivše Jugoslavije koje su ostavile duboke korjene u društvu, neće da uđu u suštinu problema. Ovo su zločini. Ne mogu da tretiraju majke i porodice kojima su djeca oteta na rođenju sa onima koji se kaju sa ostavljenom djecom. Preko medija iz raznih službi to pokušavaju da poistovete”, ispričao je Pavlović najavivš da će kao udružeje i član Vladine komisije istrajati na svakom pojedinačnom slučaju.

U slučaju da to ne budu radili istražni ogani to će, pozivajući ljekare, tvrdi, kao Komisija, raditi i primjenjivati svoja poseba ovlašćenja.

“Kao pojedinci i članovi udruženja i državne komisije istrajat ćemo ukoliko nas ne budu fizički uklonili”, poručio je.

Projekat popunjavanja porodica vojnh lica

Na pitanje da li imaju podatke kome su ukradena djeca “išla” navodi da su bili razni projekti “popunjavanja porodica” ali da su neka istraživanja pokazala da su sadašnja vojna lica u penziji uzimala tu djecu i da je teret dokazivanja tih informacija veoma teška i da su te informacije tražili od BIA, VBA i VOA punu saradnju.

“Na državnoj komisiji smo donijeli odluku da direktori BIA, VBA i VOA moraju da se pojave i pruže određene odgovore jer nas zanima dio dosijea i te dosijee moraju nam dati na raspolaganje i pristup tim dosijeima, iz tih godina. Tvrdimo da ih službe bezbjednosti posjeduju za više od 70 posto slučajeva o našoj djeci”, podvukao je.

Prema njegovim riječima Vladina komisija ima ovlašćenja da vodi posebne istrage, te da svaki član komisije, po zakonu i Poslovniku,  ima autonomno pravo da istražuje i da im se stave na raspolaganje u policijkim pravama, tužilaštvima, organi i pojedinci u bilo kojem predmetu, ali da se otpor pruža u dijelu policije i službi bezbjednosti.

“Ni državni vrh nismo čuli da se izjasni o jedinom riješnom slučaju  u Srbiji i narednih dana ćemo intenzivirati zahtjeve ka Vučiću da se on izjasni, Ana Branabić. Na jedinom riješenom slučaju u aferi beba beba, Mlađana Radivojevića u Kruševcu prošle godine”, poručio je.

 Hasna Hajrija – Bahor već dvije decenije traži svoje blizance i ne odustaje.

„Znam da su djeca ukradena i živa. Postoje i osobe u koje sumnjam“, zaključila je.

SNews je povodom navoda od strane Radiše Pavlovića prije tri dana uputio poziv GAK KC Srbije da iznese zvanični stav.. Iz KC Srbije do momenta objavljivanja ovog teksta nije stigao nikakav odgovor.

Foto: Medin Halilović-SNews

Povezane vijesti

%d bloggers like this: