26 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar

SNews: Osnovni sud u Novom Pazaru onemogućio izvještavanje sa suđenja

Postupajući sudija Osnovnog suda u Novom Pazaru, Bojan Nikolić nije dozvolio novinaru SNews-a da prisustvuje suđenju za koje je prethodno iz istog suda bilo potvrđeno da je javno.

Sa sastanka pravnog tima NUNS-a i novinara u Novom Pazaru

Urednik SNews-a, Medin Halilović obavjestio je medije i novinarska udruženja o ovom slučaju, podsjetivši da je dan prije pravni tim NUNS-a pokrenuo inicijativu o boljoj komunikaciji između pravosuđa i novinara.

U dopis je izražen protest zbog ovakvog postupanja Osnovnog suda u Novom Pazara i najavljeno da će sa ovakvim nezakonitim postupanjem suda biti upoznate više sudske instance, Ministarstvo pravde Republike Srbije i Visoki savet sudstva.

“Postupajući sudija Bojan Nikolić nam nije dozvolio ulazak u kancelariju broj 25, pravdajući to riječima da nema mjesta. Smatramo da nam je ovim uskraćeno zakonsko pravo da izvještavamo sa ovog suđenja, pogotovo na činjenicu da smo 13.03. 2023. godine uredno najavili prisustvo i zatražili od Osnovnog suda u Novom Pazaru da nam obezbjedi prostorne i druge uslove za profesionalno izvještavanje”, navedeno je u reagiranju.

Priložen je i faksimil maila Osnovnog suda u Novom Pazaru kojim je potvrđeno da je zakazano suđenje javno.

SNews je prije dva dana zatražio akreditovanje kako bi pred Oosnovnim sudom u Novom Pazaru pratio nastavak suđenja okrivljenom Almiru Bilaloviću zbog nanošenja tjelesnih povreda maloljetnom R.D. iz Trnave. On je, prema navodima roditelja i svjedoka događaja od 23. juna 2021. godine, pretukao dječaka nakon što se dan ranije posvadio sa njegovim sinom.
Bilalović je radnik Gradske uprave Novog Pazara i bio je vozač bivšeg gradonačelnika i aktuelnog vd direktora OB Novi Pazar, Meha Mahmutovića.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: